måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flyttad varg längtar hem?

Publicerad: 4 maj 2011, 06:55

Varghonan som flyttades från Gällivare till Dalarna är på väg i riktning mot hemtrakterna igen.

Ämnen i artikeln:

VargRovdjur

En av de vargar som har flyttats på senaste tiden har vandrat tillbaka i riktning mot det område där den fångades in. Den flyttades från Norrbotten till Dalarna den 9 april har sedan vandrat tillbaka ganska rakt norrut. Nu befinner den sig enligt Naturvårdsverket i Västerbotten.
– Vi hade inte förväntat oss att vargarna skulle stanna kvar precis där de blev utplacerade. Vargar är vilda djur och de gör ju som de vill. Men samtidigt hade vi inte förväntat oss att vargarna skulle gå rakt norrut heller, säger Helene Lindahl Vik, utredare på Naturvårdsverket till Länstidningen Östersund, som dock inte ser flytten som något misslyckanden.
– Nej. I det läget som vi var så handlade det om att ta dem av daga eller att flytta på dem.

Tidigare i dag
meddelades felaktigt att den vargtik som i mars flyttades från Tåssåsens sameby i Jämtland till Kilsbergen i Närke skulle ha vandrat tillbaka till Jämtland, men det rör sig om en sammanblanding. Den varg som har siktats i Jämtland är en annan som har bildat revir i södra Hälsingland men nu alltså befinner sig i Jämtland.
Tiken från Tåssåsen vandrade först till Norge och gick in i Dalarna i går, men hon är alltså inte i närheten av Tåssåsen.

De tre vargarna
är utrustade med radiosändare och deras rörelser följs av Naturvårdsverket. Två av dem kan allmänheten följa via SLU:s webbplats Vargwebb.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev