Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN: ”Alarmerande påminnelse om hur långt ur kurs vi faktiskt är”

Publicerad: 16 september 2021, 09:50

Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare.

Foto: SALVATORE DI NOLFI

Världen är långt ifrån att nå Parisavtalet. Samtidigt förbinder sig allt fler länder till ambitiösa klimatmål, det är några av slutsatserna i ny FN-rapport.


Ämnen i artikeln:

UtsläppVäxthusgaserKoldioxidFnParisavtaletIndustriTrafikKlimatavtal

Halterna av koldioxid, metan och kväveoxid fortsätter att öka. Utsläppsminskningarna under 2020 har sannolikt minskat ökningen, men effekten är för liten för att skilja från naturliga variationer. Att minska metanutsläppen är den enda kortsiktiga åtgärden som världen ser ut att lyckas med. Det är några av slutsatserna från en ny FN-rapport som beskriver världsläget utifrån Parisavtalet. 

”I år är ett kritiskt år för att vidta klimatåtgärder. Den här rapporten ger en helhetsbild över den senaste klimatforskningen. Resultatet är en alarmerande påminnelse om hur långt ur kurs vi faktiskt är”, säger FN:s generalsekreterare Antonia Guterres i en kommentar.

Enligt preliminära siffror är utsläppen från energi- och industrisektorn högre nu än före pandemin, medan utsläppen från trafik har minskat. Totalt sett ligger utsläppen nu under 2021 på samma nivå som under samma period 2019.

På den positiva sidan är att allt fler länder ansluter sig med ambitiösa klimatmål, men många mål ligger långt fram i tiden och det behövs enligt rapporten ambitiösa delmål som ligger närmare i tid.

Läs FN-rapporten över klimatläget i världen

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.