Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN: Behovet av giftiga bekämpningsmedel är en myt

Publicerad: 8 mars 2017, 14:03

Monsanto pesticide to be sprayed on food crops.

Att bekämpningsmedel skulle behövas för att producera tillräckligt med mat för en växande global befolkning är en myt. Det menar FN som idag presenterade en rapport där man anklagar tillverkare av bekämpningsmedel för att motarbeta försök att minska giftiga bekämpningsmedel som utgör en stor fara för miljön och för människors hälsa.


FN:s särskilda rapportörer riktade hård kritik mot de företag som tillverkar bekämpningsmedlen eftersom de menar att de systematiskt förnekar mänskliga rättigheter och använder sig av oetiska och aggressiva marknadsföringstekniker som bidrar till att stoppa alla eventuella restriktioner mot giftiga bekämpningsmedel.

Enligt FN:s rapport har växtgifterna haft en katastrofal påverkan på miljön, människors hälsa och samhället som helhet. Bland annat tros 200 000 människors ha dött av akut förgiftning efter att ha kommit i kontakt med gifterna. Att ständigt utsättas för giftiga bekämpningsmedel har också länkats till sjukdomar som cancer, Alzheimer, Parkinson, hormonrubbningar och sterilitet skriver rapportförfattarna.

Enligt Hilal Elver FN:s särskilda rapportör i frågor som rör rätten till livsmedel så används bekämpningsmedel inte huvudsakligen för att producera mer livsmedel åt människor som riskerar att svälta. Snarare handlar det om att företag som odlar soja och palmolja besprutar sina odlingar.
– Företagens makt över regeringar och forskarcommunityn är väldigt viktig. Om du handlar med bekämpningsmedel måste du handla med de här företagen, säger Hilal Elver till tidningen The Guardian.

Medan vissa länder, som EU-länderna, har väldigt hård lagstiftning gällande bekämpningsmedel så har andra, som USA, struntat i att vidta försiktighetsåtgärder säger Hilal Elver som berättar att 90 procent av lantarbetarna i USA är papperslösa människor som saknar både sjukförsäkring och lagligt skydd, något som gör att de utsätts för stora risker när de jobbar i områden där man använder bekämpningsmedel.

Crop Protection Association som representerar tillverkare av bekämpningsmedel i Storbritannien säger till The Guardian att FN:s påstående är falskt. Organisationen menar att lantbrukare kan förlora så mycket som 80 procent av sin skörd utan bekämpningsmedlen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.