Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN: Coronaviruset stoppar klimatmöten

Publicerad: 12 mars 2020, 14:29

Spridningen av det nya coronaviruset bromsar nu klimat- och miljöarbetet i FN.

FN stoppar fysiska klimatmöten och förhandlingarna om ett skydd för biologisk mångfald i havet.


Inga fysiska klimatmöten under FN:s klimatsekretariat UNFCCC fram till sista april, varken i Bonn eller någon annan stans. Det är budskapet från FN:s klimatchef Patricia Espinosa som i ett uttalande meddelar att planerade möten kommer skjutas upp eller ersättas av virtuella möten. Anledningen är det nya coronaviruset som bland annat gör det svårt att resa mellan länder.

Tolv klimatmöten i FN:s regi finns inplanerade fram till sista april, enligt nyhetstjänsten Climate Home News. Bland annat handlar det om ett möte kring finansiering av klimatanpassningsåtgärder.

Enligt Patricia Espinosa kräver flera av de planerade FN-mötena beslutsmässig närvaro vilket kan bli svårt att uppnå till följd av det nya coronaviruset. Något som FN:s klimatsekretariat redan haft problem med att uppnå sedan virusutbrottet inträffade. 

FN:s beslut att ställa in fysiska klimatmöten sätter extra press på att leva upp till ambitionerna under det så kallade supermiljöåret. Bland annat meddelade Catherine Boucher, rättslig rådgivare till Kanadas FN-arbete, skriver på Twitter att FN:s generalförsamling nu skjuter upp förhandlingarna kring en global överenskommelse för att skydda biologisk mångfald i havet.

”Väldigt sorgligt men rätt sak att göra. Vi återkommer för att slutföra förhandlingarna kring denna viktiga nya överenskommelse för att skydda våra hav”, skriver hon.

Arbetet med havsfrågorna är extra aktuella med tanke på att FN i början av juni samlar världens länder till en stor havskonferens i Lissabon. Ett möte som en så länge inte har ställts in.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News