Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN: Därför hotar bidöden världens matproduktion

Publicerad: 11 mars 2011, 12:20

En ny rapport från FN:s miljöprogram, UNEP, varnar för den ökade dödligheten bland världens bin. På sina håll har så mycket som 85 procent av lokala populationer försvunnit. Görs ingenting på global nivå riskeras i längden människans matproduktion.

Ämnen i artikeln:

FnRio+20Achim SteinerUnep

Enligt rapporten, "Global Bee Colony Disorders and other Threats to Insect Pollinators", kommer så mycket som 90 procent av all världens mat från inte mer än 100 olika sorters grödor. 70 av dessa pollineras av bin.

– Människan har fabricerat illusionen att det teknologiska kunnandet gjort dem oberoende av naturen under detta århundrade. Bin visar tydligt på en annan verklighet, att i en värld med nära sju miljarder människor, så är vi mer, inte mindre, beroende av naturens tjänster, säger UNEP:s chef, Achim Steiner, i ett pressmeddelande.

Ett dussintal faktorer sägs ha spelat avgörande betydelse för den massiva bidöden, allt från luftföroreningar och insektsgifter som skadar binas minne, till parasiter och förlust av en lång rad växtarter som bina är beroende av.

Achim Steiner ser dock en ljusning i och med det stora miljötoppmötet i Rio de Janeiro nästa år, som hålls 20 år efter Rio Earth Summit.

– Rio+20 är en möjlighet att förflytta oss bort från snäva definitioner av välstånd och få naturens ofta osynliga tjänster, såsom pollinering från insekter och bin, värt tusentals miljarder dollar, in i nationella och globala balansräkningar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev