Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN kräver högre CO2-skatt

Publicerad: 8 november 2010, 07:13

Högre koldioxidpris och dyrare flygbiljetter ska generera 100 miljarder dollar per år till kampen mot global uppvärmning.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

En FN-panel ledd av Norges och Etiopiens premiärministrar ­ kräver höjda skatter på utsläpp av koldioxid och internationella transporter. Det skulle leda till intäkter på 100 miljarder dollar till kampen mot den globala uppvärmningen.

Pengarna skulle framför allt vikas för fattiga länders insatser för att
minska utsläpp av växthusgaser, rapporterar flera internationella
nyhetsbyråer på fredseftermiddagen.

– Detta är mer realistiskt än vad många tror, sa Norges statsminister Jens Stoltenberg. Nu behöver vi den politiska viljan för att ta beslut och det är upp till varje regering, säger Stoltenberg till nyhetsbyrån AFP.

Flygresor och sjötransporter ska beläggas med en nya avgifter, enligt förslaget. Inom förslaget ingår också en ny skatt på finansiella transaktioner.

Den största intäkten skulle dock genereras från ett nytt koldioxidpris. Det skulle ligga på mellan 25 och 50 dollar per ton fram till år 2020. Idag ligger priset på utsläppsrätter på mellan 10 och 20 dollar per ton, enligt experter. USA var tydligt emot detta koldioxidpris.

Vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn förra året kom länderna överens om en gemensam målsättning att resa 100 miljarder dollar till klimatkampen fram till år 2020.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.