Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN: Länders utsläppsåtaganden räcker inte

Publicerad: 3 mars 2021, 09:41

FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gått igenom klimatåtaganden från 75 länder.

Många länder har mål för att nå nettonollutsläpp till 2050, men de åtagna utsläppsminskningarna till år 2030 är för låga, enligt UNFCCC.


Världens länder måste på nytt fördubbla sina åtaganden vad det gäller minskade utsläpp av växthusgaser. Det menar FN:s klimatsekretariat UNFCCC, som granskat 75 länders så kallade NDC:er, det vill säga klimatåganden. 

De granskade länderna motsvarar ungefär 30 procent av världens växthusgasutsläpp och majoriteten av länderna har ökat sina ambitioner för att minska utsläppen.

”Trots det indikerar ambitionsnivån i dessa NDC:er att förändringarna i ländernas totala utsläpp kommer bli små, mindre än 1 procent lägre utsläpp år 2030 jämfört med 2010”, skriver UNFCCC och jämför med IPCC:s bedömning att utsläppen måste minska med 45 procent från år 2010 till 2030 för att klara 1,5-gradersmålet.

Klimatsekretariatet pekar samtidigt på att NDC:erna är kopplade till de långsiktiga målen och ambitionerna att uppnå koldioxidneutralitet runt mitten av århundradet. Något som bedöms uppmuntrande då NDC:erna kan lägga en tydlig kurs mot ländernas netto-nollmål.

Läs UNFCCC:s syntetrapport

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.