torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN-representanter avfärdar Esos upphandlingsrapport

Publicerad: 12 december 2013, 12:54

I tisdags berättade Miljöaktuellt om en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (Eso) som hävdar att hållbar upphandling kan ha negativa effekter på miljön. Slutsatserna har mött stark kritik.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Förre upphandlingsutredaren Anders Wijkman hävdar att Esos slutsatser är helt tagna ur luften och Miljöstyrningsrådets vd Sven-Olof Ryding skriver i dag i en debattartikel på Miljöaktuellt.se att slutsatserna helt strider mot de erfarenheter man har från offentlig upphandling.
"Man påstår också att vi genom att ställa höga miljökrav ökar kostnaderna för gröna varor och sänker kostnaderna för de konventionella alternativen. Detta kan vara fallet för enstaka varor i ett kort perspektiv, men vår erfarenhet är att situationen så gott som genomgående är den motsatta", skriver Sven-Olof Ryding bland annat.

Den här veckan är också en grupp upphandlingsexperter från FN i Sverige för att studera framgångsrika gröna upphandlingar. När Miljöaktuellt träffar Volker Welter som är seniorrådgivare inom upphandling på UNDP i Köpenhamn och som har en upphandlingsbudget på tre miljarder dollar säger han att Esos slutsatser är ”mycket märkliga”.
– Det Eso säger, i varje fall i debattartikeln i Dagens nyheter, motstrider all erfarenhet vi har, säger han och radar upp en lång rad exempel där upphandlingskrav har lett till sänkta priser på gröna alternativ, som alternativ till kvicksilvertermometrar, giftfria gummihandskar, kondomer och så vidare.
– Jag kan ge ett stort antal exempel som motbevisar allt som sägs i Eso:s artikel, fortsätter han.

Sofia Lundmark som är docent i nationalekonomi och en av författarna till Eso-studien säger till Miljöaktuellt att slutsatserna i rapporten först och främst är att det inte finns empiriska belägg för att grön upphandling gynnar miljön och att generella styrmedel förmodligen är mycket effektivare.
– Vill man bli av med kvicksilver är det förmodligen effektivare att förbjuda det än att ställa upphandlingskrav, säger hon till Miljöaktuellt.
Volker Werner menar att emellertid att det resonemanget inte håller.
– Problemet med regleringar är att de inte alltid följs. I vårt arbete ser vi, inte minst i fattiga länder, hur regler och lagar ofta finns på plats, men att de inte efterföljs. Det dröjer ofta tills de stora upphandlarna börjar ställa krav innan saker börjar hända och då startar förändringen ofta relativt snabbt, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev