Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN:s klimathandel nära kollaps

Publicerad: 12 september 2012, 06:37

Det kostar mindre än tre dollar att släppa ut ett ton koldioxid


Handeln med utsläppsrätter från CDM (Clean Development Mechanism)är på väg att kollapsa, konstaterar en FN-panel som undersökt systemet.

Handeln med CDM-krediter är en viktig del av den globala handeln med utsläppsrätter under Kyotoprotokollet, och fungerar som ett ekonomiskt stöd av till exempel vindkraft och vattenkraft i utvecklingsländer.

Utredarna menar att
länderna måste skärpa sina åtaganden att minska utsläppen för att få marknaden att fungera – nu håller den dåliga världsekonomin i kombination med ett överutbud av CDM-krediter på att sänka hela systemet.

Svårigheterna har fått marknadspriset på att få släppa ut ett ton koldioxid att sjunka från cirka 20 dollar för fyra år sedan till mindre än 3 dollar idag, rapporterar Guardian.

Samtidigt får FN:s egen CDM-styrelse hård kritik för att inte ta itu med strukturella problem i systemet , främst vad gäller ”additionalitet”, det vill säga att subventionerade projekt skulle ha kommit till stånd med eller utan ekonomiskt stöd från CDM.

I ett nyhetsbrev skriver organisationen CDM-watch att styrelsens senaste rapport är kraftigt politiserad och ignorerar kritiken mot svagheter i systemet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News