Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN:s miljöchef säger upp sig efter avslöjande om överdrivet flygande

Publicerad: 21 november 2018, 12:17

Foto: UNCTAD/Flickr

Erik Solheim avgår som chef för FN:s miljöprogram Unep efter avslöjanden om att han spenderat 80 procent av sin arbetstid på resor, huvudsakligen med flyg.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Enligt ett dokument som läckte till tidningen The Guardian i september hade Erik Solheim spenderat nästan 500 000 USD på flyg och hotell. Vissa av resorna hade inte redovisats på ett korrekt sätt. Detta ledde till att tre länder: Sverige, Danmark och Nederländerna drog in sina utbetalningar till FN:s miljöprogram, något som i sin tur orsakade en finansiell kris inom organet.Enligt The Guardian är det en av anledningarna till att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ombett Erik Solheim att lämna sin post.

Källor har tidigare uppgett för The Guardian att många anställda inom Unep varit missnöjda med Solheims ledarskap. Bland annat ska han ha saknat respekt för lagar och regler och många anställda har oroat sig för att Eriks Solheims många flygresor skulle skada organisationens rykte.

I ett mejl som Erik Solheim skickade till sina anställda i och med offentliggörandet av hans uppsägning skriver han att hans önskan var att göra Unip till en organisation som drev förändring och att det alltid är svårt för den som vill göra saker på nya sätt. Han avslutar med att skriva att han lagt all sin tid och kraft på att driva igenom sin vision– att stärka FN:s miljöprogram och ge det större inflytande.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.