Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

FN: Så mycket kostar artförlusten

Publicerad: 12 Maj 2010, 11:45

I en ny rapport har FN räknat på hur mycket förlusten av biologisk mångfald kostar mänskligheten. FN konstaterar att artförluserna sker i en alarmerande takt och man varnar för att utvecklingen kan komma att hämma världens matproduktion och industri.


Ämnen i artikeln:

SkogFnJordbrukForskning

Den "alarmerande" takt som arter försvinner från vår planet kan komma att få allvarliga konsekvenser för mänskligheten. Det konstaterar FN i den tredje upplagan av rapporten "Global Biodiversity Outlook" som nyligen presenterades. Att världen inte lyckats bromsa förlusten av biologisk mångfald år 2010, vilket varit FN:s mål är enligt generalsektreterare Ban Ki Moon ett allvarligt kollektivt misslyckande.
– Konsekvenserna av vårt kollektiva misslyckande kan bli allvarliga för oss alla. Biologisk mångfald ligger till grunden för de ekosystemfunktioner som krävs för att vi ska få tillgång till mat och färskt vatten, hälsa och fritid och som skyddar oss från naturkatastrofer, säger han i ett förord till rapporten.

Också Achim Steiner som är chef över FN:s miljöprogram UNEP, tar tillfället i akt att föra fram sitt budskap i rapportens inledning.
– Mänskligheten har skapat en illusion om att vi kan leva utan biologisk mångfald. Sanningen är att vi behöver den biologiska mångfalden mer än någonsin på en planet med 6 miljarder människor, en siffra som kommer att stiga till 9 miljarder år 2050. "Business as usual" är helt enkelt inte längre ett alternativ, säger han.

Rapporten konstaterar en rad kända fakta om förlusten av biologisk mångfald, som att djurpopulationen minskat med 30 procent sedan 1970, att områdena med mangroove och sjögrös minskat med 20 procent och att beståndet av levande koraller minskat med 40 procent under samma tidsperid. Man konstarerar också återigen det faktum att fler arter försvinner än vad det uppstår nya – en ordning världen inte haft sedan dinosaurierna dog ut.

Rapporten innehåller också ett antal hårda siffror om exakt hur mycket förlusten av biologisk mångfald kostar. Bland annat konstaterar man att den årliga kostnaden bara för avskogningen i världen uppgår mellan 2 biljoner och 4,5 biljoner – dollar. Enligt FN skulle det dessutom bara krävas en årlig investering på 45 miljarder dollar för att lösa avskogningsproblemet.

FN skriver att många länder redan idag infört biologisk mångfald och ekosystemtjänster i sina ekonomiska kalkyler, men att denna process behöver snabbas på. Dessutom menar man att världens regeringar måste ta krafttag mot spridningen av främmande arter. Spridningen av främmande arter kostar enligt FN den globala ekomomin 1,4 biljoner dollar eller mer.

Ladda ner Global Biodiversity Outlook 3 här!

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogFnJordbrukForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.