Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN slår till mot rutten klimathandel

Publicerad: 31 augusti 2011, 07:08

FN stänger av Rumänien och Ukraina från utsläppshandel med klimatprojekt, rapporterar Euractive


Ämnen i artikeln:

FnUtsläppshandel

Över 12 000 företag deltar i FN:s handel med utsläppskrediter. Klimatprojekt i det gamla östblocket som ingår i handeln kallas för Joint Implementation Projects (JI).

Nu har FN:s kontrollkommitté funnit oegentligheter i Rumäniens utsläppsdata och stänger av landet från fortsatt handel. Orsaken är bristande insyn och redovisning. Ukraina stängdes av en vecka tidigare, sedan landet rapporterat fel uppgifter om sina utsläpp.

Den ukrainska klimatexperten Natalja Jakumenko säger till Euractive att det är svårt att veta om de rumänska projekten verkligen generat några utsläppsminskningar eller inte. Det gör det svårt att etablera system för tredjepartscertifiering när länder som Rumänien inte publicerar någon information.

Rumänien hoppades i fjol tjäna 1,5 miljarder euro på att sälja utsläppskrediter till två japanska företag. Den rumänske premiärministern Emil Boc säger att han ska avskeda chefen för landets Naturvårdsverk och hoppas kunna starta upp handeln igen inom sex månader.

FNs beslut innebär att
all handel med Rumäniens klimatprojekt (JI) i fortsättningen kommer att ske endast under direkt FN-kontroll – och att den bilaterala handeln upphör.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

FnUtsläppshandel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.