måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FN uppmärksammar luftföroreningar på Världsmiljödagen

Publicerad: 5 juni 2019, 11:08

Luftföroreningar i Beijing, Kina.

Foto: 螺钉/ Wikimedia Commons

I dag är det Världsmiljödagen som i år har temat luftföroreningar. Värdland för Världsmiljödagen 2019 är Kina som de senaste årtionden har haft enorma problem med dålig luft, främst i storstäderna.


En av kampanjerna som FN lanserat inför Världsmiljödagen heter Breathelife där regeringar, städer och regioner kan delta och presentera åtgärder för att förbättra miljökvaliteten. I dag meddelar nio länder och städer att de engagerar sig i kampanjen med ett antal åtaganden för att förbättra luftkvaliteten. De nya deltagarna – Honduras, Mexiko, Moldavien, Monaco, Bogotá i Colombia, Patan och Katmandu i Nepal, Montevideo i Uruguay och Bogor i Indonesien – gör att Breathlife nu samlar 63 länder, städer och regioner med totalt 272 miljoner invånare.

På Världsmiljödagen presenterar FN också ett antal fakta om världens luftkvalitet och konstaterar att 92 procent av världens befolkning i dag inte andas ren luft. FN berättar också att luftföroreningar kostar världens sjukvård cirka 5 biljoner USD varje år och att föroreningar av marknära ozon beräknas minska skördarna av ett stort antal sädesslag med 26 procent år 2030.

Världsmiljödagen är en av FN:s temedagar och firas varje år den 5 juni världen över. Dagen instiftades i samband med FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev