Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

FN varnar för svagt intresse för hållbarhetsredovisning

Publicerad: 6 Oktober 2006, 06:54

En intern FN-rapport varnar för att företagen kommer att bromsa satsningen på hållbarhetsredovisningar om miljö- och sociala frågor.


Enligt rapporten, som refereras av Financial Times, finns risk att rapporteringen blir en nischverksamhet för den industrialiserade världens stora transnationella företag, medan små och mellanstora företag stannar utanför, liksom företagen i de nya tillväxtmarknaderna.
Hållbarhetsredovisningar har sitt starkaste fäste i Storbritannien där 70 av de 100 största företagen har sådana rapporter, men enligt FN-rapporten väntas endast 11 procent av de transnationella företagen ha social och miljömässig rapportering år 2020. Bland mindre företag väntas det vara ännu mer ovanligt.
I en kommentar till Financial Times säger Achim Steiner, chef för UNEP, FN:s utvecklingsorgan, att han trots allt tror att icke-finansiell redovisning har en lovande framtid, men tillade att sättet på vilket redovisningen presenteras kommer att utvecklas.
En teori är att fristående hållbarhetsredovisningar får stå tillbaka för mer specialanpassade rapporter för olika grupper av intressenter.
Av Valter Bengtsson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.