Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

FN varnar: framsteg endast i fyra av 90 internationella miljömål

Publicerad: 8 Juni 2012, 05:32

Tydligt budskap riktas till alla de politiker som ska till Rio för konferensen om hållbar utveckling, 20-22 juni.


Trots att det finns över 500 internationellt överenskomna mål och strategier som rör hållbar utveckling så är vi långt ifrån att uppfylla dem. Det framgår av en ny rapport, Global Environment Outlook-5: Environment for the future we want, som FN:s miljöprogram, UNEP, ligger bakom. I den 550 sidor långa rapporten, som lanserades i förrgår, på dagen två veckor innan den stora FN-konferensen Rio+20 drar igång på allvar, granskas tillståndet för planeten.

Ett av de stora problem som UNEP identifierar är att vi globalt, trots hundratals internationellt överenskomna målsättningar och strategier, sällan har lyckats vända den negativa utvecklingen på miljöområdet. Av de 90 viktigaste miljömålen som världens länder enats om har betydande framsteg endast gjorts i fyra. Det gäller avskaffandet av ämnen som bryter ned ozonskiktet, avvecklandet av bly i bränsle, att ge fler människor tillgång till rent vatten och att stärka forskningen för att minska föroreningen av havsmiljön.

För 40 mål har endast vissa framsteg gjorts, för 24 mål har små eller inga framsteg gjorts, för 8 mål har en försämring skett och för 14 mål saknades det data för att ens kunna göra en korrekt bedömning.

I UNEP:s rapport poängteras att det krävs ett större fokus på åtgärder som tacklar de underliggande drivkrafterna som rör människans miljöpåverkan. Hit hör exempelvis befolkningsökning, urbanisering, ohållbara konsumtionsmönster eller den fossilbaserade energianvändningen.

Flera forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI) har bidragit till Global Environment Outlook-rapporten. En av dessa, Lailai Li, säger i ett pressmeddelande:

– Politikerna måste ta itu med de underliggande drivkrafterna, inte bara symptomen. Det finns politiska åtgärder som kan bromsa effekterna av miljöförändringarnas drivkrafter, både på kort och lång sikt. Man kan till exempel satsa på reproduktiv hälsa och utbildning för flickor, styra mot hållbar konsumtion och produktion, tänka bortom BNP, investera i rättvis, effektiv och hållbar energiförsörjning, investera i hållbara städer och infrastruktur och se till att företag betalar för sin miljöpåverkan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.