Klimat
FNs klimatpanel medger himalayamiss
Publicerad: 20 januari 2010, 08:39
Himalayas glaciärer kan omöjligt smälta till 2035. Det går helt enkelt inte.
Vice ordföranden för FNs klimatpanel har medgivit att det skett ett misstag när man påstått att glaciärerna i Himalaya skulle ha smält bort till 2035. Datumet fans med IPCCs (Intergovernmental Panel on Climate Change) uppskattning av klimatet från 2007.
Siffran 2035 har förkastats av flera forskare och FN medger nu att ett fel smugit sig och att det skall rättas. Samtidigt får man inte tro att detta förändrar den stora bilden av människans inverkan på klimatet.
Vissa hävdar att tillsammans med de e-brev som stals från klimatenheten vid University of East Anglia nyligen, så underminerar detta trovärdigheten för all klimatforskning, men det håller inte FN med om. Man förstår inte hur ett misstag i en 3000-sidig rapport kan skada rapportens trovärdighet som helhet. Istället menar man att om felet bara kan förklaras ordentligt så kan det istället stärka trovärdigheten. FN har nu beslutat att förbättra metoderna för korrekturläsning.
Påståendet att Himalayas glaciärer kan vara borta till 2035 kommer från en intervju 1999 med den indiske glaciologen Syed Hasnain, som publicerades i New Scientist. Siffrorna dök sedan upp i en rapport från miljögruppen WWF 2005, som senare nyttjades i IPCCs rapport från 2007, kallad AR4.
Kanske. Eller också kan det vara en felläsning i en studie från 1996 där man finner talet 2350. I vilket fall som helst står det följande i AR4: ”Glaciärerna i Himalaya drar sig tillbaka snabbare än någon annan stans i världen… Sannolikheten att de ska ha försvunnit år 2035, eller kanske innan dess, är mycket hög”.
Det blev bråk i Indien förra året, under förberedelserna för Köpenhamnsmötet. Olika delar av det indiska parlamentet hade radikalt olika åsikter om vad som höll på att hända med glaciärerna. I december kom det fram att fyra ledande glaciologer hade en rapport på gång i tidningen Science där man påstod att ett fullständigt upptinande fram till år 2035 var fysiskt omöjligt.
– Det är så fel så det är inte ens värt att diskutera, sade Georg Kaser vid Innsbruck Universitet i Österrike.
– Det är helt enkelt omöjligt, sade Jeffrey Kargel vid Arizonas Universitet. Tänk på isens tjocklek, 200-300 meter, och på vissa ställen upp till 400 meter. Antag att det försvinner en meter per år, eller om man dubblar det till 2 meter per år. Man blir inte av med 200 meter is på ett kvartssekel.
Det ska bli intressant att se vilken siffra FN rättar det till i slutänden.
Vilka ytterligare siffror i debatten är felaktiga?
Jörgen Städje