Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Fokus måste ligga på andra utsläpp än de från enskilda avlopp”

Publicerad: 21 december 2016, 06:53

DEBATT/REPLIK Om målet är att rädda Östersjön från övergödning finns det större utsläpp som dessutom är betydligt billigare att rena, skriver Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund.


Tre limnologer tycker att enskilda avlopp är ett bortglömt miljöproblem (Aktuell Hållbarhet 19/12). Å ena sidan är ju allt som det ska när tre experter tycker att det görs för lite på just deras område. Å andra sidan borde vi kunna kräva att de kan sitt ämne tillräckligt väl för att förstå att fokus bör ligga på annat än småhusen, varav en stor andel dessutom är fritidshus med begränsad användning.

Villaägarna håller inte med om att småhusägares vilja att betala för miljöåtgärder är ”generellt låg”. Undersökningar bland våra 310 000 medlemshushåll ger en annan bild. Däremot stämmer det att man som småhusägare tänker i termer av kostnadseffektivitet.

Betalar man för något vill man gärna att det gör skillnad, value-for-the-buck. När det gäller Östersjöns övergödning finns åtgärder som gör skillnad. Däremot påverkar inte markbaserade enskilda avlopp i inlandet Östersjön nämnvärt. Med dagens reningskrav är de tyvärr lika dyra att åtgärda som de i Värmdö.

Havs- och vattenmyndigheten har föreslagit att kravet på kväverening i enskilda avlopp tas bort och att kravet på fosforrening differentieras bättre. Myndigheten skriver i sitt förslag till ny förordning (2016/9/9) att kravet på fosforrening bör sänkas i normalfallet, men höjas från dagens nivåer i känsliga områden (som Värmdö) eftersom avloppen kan utgöra ett problem för närmiljön. Det tycker Villaägarna är logiskt. Ingen ska behöva ha grannens smutsiga avloppsvatten i sin dricksvattenbrunn, men kravet på fosforrening borde kunna tas bort helt i vissa glesbygdsområden. Enskilda avlopp i Norrlands inland har försumbar påverkan på Östersjöns status, så länge de inte rinner rakt ut i ett vattendrag.

Om målet är att rädda Östersjön från övergödning måste fokus ligga på andra utsläpp än de från enskilda avlopp. Det finns större utsläpp som dessutom är betydligt billigare att rena. Faktum är att om man räknar per kilo fosfor finns det knappt något dyrare sätt att rädda Östersjön på, än att bygga om svenska enskilda avlopp.

Markbaserade enskilda avlopp använder markens egen renande förmåga, markretentionen, för att ta hand om överskott av fosfor och kväve. Den av skribenterna använda, förlegade statistiken om de svenska avloppens roll i Östersjöns övergödning, som inte ens Havs- och vattenmyndigheten numera citerar, bygger på felaktiga antaganden. Framför allt bortses från markens renande förmåga, markretentionen.

För att få enskilda avlopp att bytas ut borde kravet på fosforrening sänkas ytterligare i de områden där utsläpp av fosfor inte utgör ett problem. Då blir kraven relevanta och reningstekniken billigare, vilket leder till att fler avlopp kommer åtgärdas.

Anna Werner, samhällspolitisk analytiker, Villaägarnas Riksförbund

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.