Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Folk bosatte sig i torrlagda flodfåror”

Publicerad: 8 september 2010, 04:53

Miljoner människor har drabbats av översvämningarna i Pakistan. Orsaken till katastrofens omfattning är att folk bosatt sig i torrlagda flodbäddar, menar WWF:s programchef i Pakistan, Hammad Naqi Khan.


Två ödesdigra faktorer samverkade innan katastrofen. Under den tidiga sommaren föll ovanligt mycket regn och inte långt därefter orsakade den snabba snösmältningen ett enormt tryck i vattendragen. Allt detta samlades upp i norr och svämmade över låglandet i söder.

– Det är svårt att hävda att klimatförändringen var den direkta orsaken till katastrofen i Pakistan. Vi har drabbats av tunga monsunregn tidigare. Men det är samtidigt sådana händelser forskarna förutspår i klimatförändringens spår, säger Hammad Naqi Khan, som besöker Världsvattenveckan i Älvsjö.

Hammad Khan på WWF i Pakistan besöker World Water Week i Stockholm. Foto: Jon Röhne

I början av sommaren krävde bönderna i södra delen av landet att vattenbolagen skulle släppa på mera vatten för att bevattna bomullsfälten. Men vattenbolagen vägrade eftersom de var rädda att resurserna inte skulle räcka till vinterns odlingar.

– Olyckan var delvis resultatet av dålig planering. De borde ha släppt ut vatten tidigare för att undsätta bönderna och för att minska risken att fylla dammarna över sina bräddar. När monsunen kom var de tvungna att släppa ut vattnet genom dammluckorna.

Den bördiga jorden i de torrlagda flodfårorna nedanför kraftverksdammarna har varit lockande odlingsmark för egendomslösa. Över åren har folket vant sig vid att det inte kommer något vatten – och ingen kunde föreställa sig att det skulle komma i sådana mängder.

– Det är inte så att regeringen uppmuntrat folk att flytta dit men de har heller inte stoppat dem. Efter vattenregleringen och torrläggningen av flodfårorna var det jungfruelig mark. Då borde man ha reglerat inflyttningen.

Ett annat fenomen man ignorerar är enligt Hammad Naqi Khan den snabba avskogningen i Himalaya. Pakistan har den näst snabbaste avskogningen i regionen. Folk tippar timret i den kraftiga floden och på sin väg nedströms förstörde det broar och andra konstruktioner.

– Det är ofta helt olagliga avverkningar och ibland stamfolk som avverkar, säger Hammad Naqi Khan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.