Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Folk förlorar sina fingrar”

Publicerad: 21 september 2015, 07:04

Fattiga läderarbetare riskerar liv och hälsa i samband med tillverkning av ridutrustning som hamnar i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Indien

Kaliber i P1 i Sveriges Radio granskar ridsportens baksida. Och det är ingen smickrande läsning för de svenska företag som köper varor från läderindustrin i indiska Kanpur.

En bonde, som reportageteamet träffar, berättar om hur han själv och andra människor fått medicinska krämpor av vattnet från garverierna i staden, och hur det förorenade vattnet skador djur och natur och skördarna.

– Folk förlorar sina fingrar på grund av vattnet, bönderna arbetar med händerna i jorden och i vattnet som är fullt av kemikalier och tungmetaller, och det här gör att deras fingrar fräts sönder.

Det är ett skakande reportage som Kaliber presenterar för sina lyssnare och läsare. I förra delen avslöjade programmet hur svenska företag, Gekås i Ullared, Hööks hästsport, Biltema, Granngården och grossisten Globus, handlar med ridsportprylar från fabriker i Kanpur, där arbetarna utsätts för allvarliga risker.

Läs mer här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Indien

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.