söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Folksam tröttnade på Lundin Petroleums attityd

Publicerad: 31 maj 2012, 03:45

Nu säljer Folksam hela sitt aktieinnehav i skandalbolaget som kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter i Sudan.


Folksam bedömer möjligheterna att påverka Lundin Petroleums styrelse som mycket små. Därför kommer Folksams 3 790 433 aktier i Lundin Petroleum att säljas.

Detta framgår av ett pressmeddelande från Folksam som skickades ut under onsdagen.

– Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande Folksam, i en kommentar.

Bakgrunden är enligt Folksam följande:

”Lundin Petroleum har tillsammans med flera andra oljeföretag, varit verksamma i Sudan mellan åren 1997 och 2003. Verksamheten i området har kritiserats av ett flertal frivilligorganisationer såsom Amnesty International, Human Rights Watch, Christian Aid och Europeiska koalitionen mot oljeberoende i Sudan (ECOS). Företaget anklagas för att ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i Sudan. Organisationerna hävdar att företagen har varit medvetna om, men blundat för, att regeringen använt vägar, broar och flygfält i oljeregioner för attacker mot civila under det 20-åriga inbördeskriget.”

Varför Folksam nu beslutat att sälja av innehavet i Lundin Petroleum kommenterar man så här:

”Företagets attityd och styrelsens vägran att vederlägga de anklagelser som framförts av intresseorganisationer leder fram till ett beslut om att avinvestera från Lundin Petroleum, trots att Folksam skulle kunna fortsätta att påverka Lundin Petroleum att arbeta med att utveckla sitt företagsansvar.”

Avinvesteringen kommer att vara slutförd inom sex månader. Folksam äger samman med dotterbolag 3 790 433 aktier i Lundin Petroleum, vilket motsvarar 1,2 procent av kapitalet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev