Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fonden som dumpade Clas Ohlson går på export

Publicerad: 12 oktober 2005, 06:11

Banco Fonder dumpade nyligen sina aktier i Clas Ohlson på grund av bristande kontroll på leverantörernas fabriker i Kina. Nu riskerar Clas Ohlson och andra bolag som inte klarar ansvarsfrågorna ytterligare press. En av världens största kapitalförvaltare, ABN Amro Asset Management, börjar använda samma metoder för etiska placeringar som Banco. Tonika Hirdman, vd för Banco Fonder, leder den internationella satsningen.


Banco Fonder har lyckats med konststycket att exportera sin arbetsmetoder när det gäller etiska investeringar. ABN Amro Asset Management, som är ägare till Banco, börjar använda arbetsmodellen runt om i Europa och i Brasilien.

Målsättningen är att göra ABN till Europabäst på ansvarsfulla investeringar.

Tonika Hirdman, som är vd för Banco Fonder, kommer att leda satsningen som på sikt blir global. I dag lanseras projektet i England, Frankrike, Holland, Tyskland och Brasilien.

– Det är vår aktiva påverkan i de företag vi investerar i och vårt samarbete med över 100 ideella organisationer som imponerat internationellt, säger Tonika Hirdman.

– Vårt fokus är att utveckla socialt ansvarsfulla fonder som det länge funnits en efterfrågan kring men som är ovanliga på marknaden, säger Tonika Hirdman.

I planeringen finns därför en hållbar räntefond, en hållbar mikrokreditfond, en ideell fond och en hållbar fond som investerar på tillväxtmarknader. De nya produkterna kommer även att erbjudas Banco Fonders kunder på den svenska marknaden.

Framtiden ser ljus ut för ansvarsfulla investeringar. Under 2004 var det europeiska kapitalet i etiska fonder 93 miljarder EUR – en siffra som väntas stiga till 173 miljarder EUR år 2008.

– ABN AMRO Asset Management vill ta del av utvecklingen och ambitionen är att satsningen på socialt ansvarsfulla fonder ska ha genererat nära 3 miljarder EUR fram till år 2008, säger Tonika Hirdman.

– Förutom det ökande intresset från småsparare och institutioner är andra viktiga drivkrafter de regleringar flera europeiska länder infört kring att pensionsbolag öppet ska redovisa huruvida de tar etisk hänsyn i sina placeringar. En annan viktig drivkraft är det ökade intresset för skattelättnader på etiska fonder, ett fenomen som redan idag finns i Holland och som vi i Sverige också börjat titta på, säger Tonika Hirdman.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.