Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fondsparare ger bort 54 miljoner till hjälporganisationer

Publicerad: 14 Februari 2006, 14:00

I dagarna klirrar det rejält i kassorna hos en lång rad ideella hjälporganisationer. Det är Banco Fonder som delar ut 54,5 miljoner kronor till drygt 100 organisationer. Det är en ökning med tio miljoner jämfört med förra året. En färsk Gallupundersökning visar samtidigt att svenskarnas vilja att skänka pengar till ideella ändamål har minskat det senaste året.


De organisationer som får mest pengar från Banco Fonder är Amnesty (7,4 mkr), Rädda Barnen (6,9 mkr) och Barncancerfonden (4,2 mkr).

Bidragen kommer från Bancos ideella fonder som varje år avsätter ett visst belopp till ideella organisationer och i år blev det alltså en rejäl höjning.

Men samtidigt visar alltså en undersökning att svenska folkets givmildhet generellt har minskat med 20 procent det senaste året. En förklaring är att generositetet stod på topp för ett år sedan då flodvågskatastrofen nyligen hade inträffat.

Nu är intresset bland svenska folket att skänka pengar tillbaka på ungefär samma nivå som rådde före flodvågskatastrofen.

– Trots att det svenska folket för ett år sedan trodde att givandet skulle öka verkar det nu vara tillbaka på den tidigare nivån. Därför känns det jättebra att Banco, via sina fondsparare, kan förmedla 54 miljoner kronor till ideella ändamål, hela tio miljoner kronor mer än förra året, säger Tonika Hirdman, VD för Banco Fonder.

Gallupundersökningen visar att fler svenskar, främst yngre, har fått upp ögonen för hjälporganisationerna. För ett år sedan var organisationer som arbetar med katastrof- och hjälparbete i fokus men nu riktas intresset åter mer mot sjukdomsbekämpning och forskning.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.