Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fondsparare väljer hållbart om rätt information presenteras

Publicerad: 22 oktober 2019, 08:02

Foto: Pixabay/nattanan23

Privatinvesterare efterfrågar hållbara investeringar om de får tillgång till rätt information. En ny studie visar att investerarna till och med kan tänka sig lägre avkastning när de får tillgång till tydlig information om investeringarnas sociala och miljömässiga påverkan.


TP


Fondsparare har en ”stark preferens” för hållbara investeringar när de får tillgång till information om fondens miljömässiga och sociala påverkan i samband med den finansiella informationen. Det visar en studie som University of Cambridge Institute for Sustainable Leadership (CISL) och Investment Leaders Group (ILG) har gjort med 2 000 privatsparare i USA.

Deltagarna i studien har fått genomgå ett virtuellt investeringsexperiment där de har fått välja mellan flera olika fonder vars fondfaktablad innehåller ytterligare information om hållbarhetsrelaterade faktorer. För att simulera riktiga beteenden fick deltagarna i förväg veta att de hade en chans att få ut en finansiell investering om 1 000 amerikanska dollar i den fond de valt.

Den miljömässiga och sociala påverkan har presenterats på ett vetenskapligt sätt i linje med klassificeringssystemet Investment Impact Framework som CISL och ILG har utvecklat. Systemet ger en överblick kring hur väl fondens investeringar ligger i linje med FN:s 17 globala mål.

Resultatet från studien visar att privatinvesterarnas preferens för hållbara investeringar är stor även om det skulle innebära en lägre avkastning.
”Studien visar att människor vill ha mer av sitt kapital än avkastning. Med rätt information kommer de undvika investeringar som skadar människor och planeten. I verkligheten får de flesta investerarna inte tillgång till den informationen vilket innebär att de inte har möjlighet att göra positiva val”, säger Jake Reynolds, vd för Sustainable Economy på CISL.

Studien visar också att deltagare under 35 år hade en större preferens för hållbara investeringar. Inkomst, kön och utbildning hade emellertid ingen betydande effekt på valen. Studien visar också att deltagarna hade en starkare preferens för att undvika fonder som presterar dåligt inom hållbarhet än att aktivt välja fonder med hög hållbarhetsprestanda.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev