Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fönstren som ändrar nyans efter temperatur

Publicerad: 12 november 2010, 08:26

RavenBrick har utvecklat ett fönster som sparar energi genom att ändra färgton beroende på hur varmt det är.


Ämnen i artikeln:

CleantechEnergibesparingarTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Fönstren tillhör de flesta byggnaders svaga punkter när det kommer till energiprestanda. Även om mycket har hänt de senaste årtiondena, så tenderar de fortfarande att släppa in för mycket ljus och värme på sommaren.

För att lösa problemet har RavenBrick utvecklat fönster som ändrar nyans efter temperaturen. När det är varmt så skiftar fönstren till en mörkare ton för att blockera den inkommande solstrålningen. Vid kyla så behåller fönstren en klar ton för att släppa in så mycket värme som möjligt. Och det behövs ingen el för att specialfönstren ska fungera, skriver Inhabitat.

I fönstren finns nämligen en organisk, giftfri polymer som ändrar sin molekylära struktur efter temperaturen. Ett termokromatiskt filter placeras mellan glasskivorna och kan justeras för olika temperaturer. Det betyder att fönstren kan ställas in efter en byggnads speciella behov.

Även om byggnader är komplexa och det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, så uppskattar tillverkaren att rätt användning av deras fönster kan leda till en minskad energiförbrukning på mellan 30 och 40 procent per år.

I december kommer fönstren att installeras på National Renewable Energy Lab i Golden Colorado.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.