tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

För eller emot: Är hållbarhetsdebatten i Almedalen meningsfull?

Publicerad: 1 juli 2016, 12:06

– Ja, säger Nina Ekelund, programchef för Hagainitiativet. – Nej, säger Maria Wendt, docent vid Stockholms Universitet och författare till boken ”Politik som spektakel: Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin”.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Almedalen växer varje år och antalet seminarier räknas numera i tusental. Ett utmärkt forum för viktiga diskussioner om hållbarhetsfrågor. Eller ett överskattat mediespektakel där samhällets aktörer skriker sig hesa för att höras i det kraftiga bruset. Här går meningarna isär.

Nina Ekelund, programchef för Hagainitiativet.

Är hållbarhetsdebatten i Almedalen meningsfull?
– Absolut, Almedalen är ett utmärkt och givande forum för att diskutera hållbarhetsfrågor. En aspekt är att Gotland och Almedalen fångar upp hela Sverige. Det blir inte så Stockholmsfixerat som det annars brukar bli när vi ordnar seminarier och mötesplatser. I Almedalen är alla på plats. Det är en oerhörd styrka. En annan aspekt är att Almedalen är en mötesplats där en stor bredd av aktörer – från politiken, näringslivet, forskningen och det civila samhället – verkligen får en samlingsplats där de gemensamt kan diskutera de här frågorna. Hållbarhetsdiskussionen i Sverige hade aldrig kommit så långt om inte aktörerna samarbetat över gränserna. Det här är A och O och en del av den svenska modellen.

Har Almedalen blivit för stort?
– En del kan tycka att det är för mycket folk och att Almedalen blivit för stort. Men använder man tiden smart, på seminarier men också utanför seminarier genom att bara sitta och fika med rätt personer
och med dem man vill träffa, då flyttar man fram positionerna. I Almedalen är det aldrig långt till politikerna, till en vd eller till den organisation man vill prata med. De finns på plats. Det här tycker jag ligger i det svenska DNA:t, att försöka lyckas lösa svåra frågor genom att samarbeta och föra dialog.

Wendt

Maria Wendt, docent vid Stockholms Universitet och författare till boken ”Politik som spektakel: Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin”.

Är hållbarhetsdebatten i Almedalen meningsfull?
– Jag har inga synpunkter på hur organisationer väljer att delta i Almedalen. Däremot är jag kritisk till att Almedalen inte bidrar nämnvärt till en bredare medborgerlig diskussion om de viktiga samhällsfrågorna
eller de stora centrala politiska utmaningar­ som vi står inför. Det är inte de frågorna­ som man pratar om i Almedalen, vilket­ beror på att medierna väljer att skriva ­väldigt mycket om spektaklet Almedalen i sig självt. Det pratas om vem som hörs mest, syns mest, vem som vunnit i Almedalen och vem som inte har vunnit. Det blir mycket fokus på det politiska spelet och ­olika typer av utspel. Det är sällan Almedalen leder till seriösa politiska diskussioner.

Vad beror det på?
– En orsak är att medierna­ fokuserar på spektakulära utspel och på enskilda personer eller partier, en annan orsak är att det inte händer så mycket av nyhetsvärde i Almedalen. Det kommer inte så många viktiga utspel eller besked från politikerna. Det här är något som journalisterna också själva uppger. Man har samlat nästan hela Mediesverige på en och samma plats och det skrivs och sänds otroligt mycket. Samtidigt kommer det ut väldigt lite därifrån. Alla medier skriver och sänder från ett ställe där det inte händer något, vilket är ganska paradoxalt. Kanske skulle medierna lägga sina resurser på något annat. Almedalen genererar alltså
varken något av egentligt nyhets­värde eller någon fördjupning av viktiga samhälls­frågor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev