Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

För eller emot privatisering av miljötillsynen

Publicerad: 7 juli 2016, 15:17

Under Almedalsveckan berättade en tung instans om förslag om att privatisera delar av den kommunala miljötillsynen. Föreningen Kommunala miljöchefer var inte imponerade.


peter_stromback-innovationsbron (1)

Miljötillsynen behöver och kan öppnas upp, utvecklas och effektiviseras. En del av den miljötillsyn, granskning och kontroll som idag genomförs av kommuner kan istället genomföras inom ramen för ledningssystem och av privata aktörer. Det menar Peter Strömbäck, generaldirektör Swedac och ordförande för Marknadskontrollrådet som har dialog med Naturvårdsverket om framtidens miljötillsyn.

Enligt Peter Strömbäck bör tillsyn kompletteras med och inkludera lednings- och certifieringssystem.
– Det skulle vara ett kostnadseffektivt sätt att garantera en god lägsta nivå och skulle innebära att den kommunala tillsynen skulle bli spetsigare. Detta skulle också kunna bli en avlastning för kommunerna.

Förslaget kan enligt Peter Strömbäck ses som en del i en tydlig global effektiviserings- och harmoniseringstrend inom kvalitets-, lednings- och kontrollsystem.

Föreningen Kommunala Miljöchefer uppskattar dock inte förslaget. Föreningen menar att privata aktörer inte ska hantera kommunal tillsyn då den hanterar åtal och andra polisiärt nära verksamheter.
– Vi har tidigare fört diskussioner med Swedac om de här frågorna, då gällande miljö- och djurskyddstillsyn på lantbruken där dåvarande Jordbruksministern Eskil Erlandsson gav de statliga myndigheterna ett uppdrag att minska regelbördan och administrativa kostnader för jordbrukarna. När det stod klart att inte Swedac ville ta ”hela uppdraget” så flyttade Eskil djurskyddet till länsstyrelserna i stället, säger ordförande Sven-Inge Svensson som till vardags är miljöchef i Hässleholm.

Sven-Inge Svensson tycker att det är problematiskt att dela upp ansvaret för den kommunala tillsynen och han anser att man antingen gör all tillsyn eller ingen alls. Han säger också att det arbete som certifieringsföretagen gör är bra och att certifieringarna i sig underlättar kommunernas arbete redan i dag.

– Det har också funnits diskussioner om lägre tillsynsavgifter för företag med certifieringar. Men lägre tillsynsavgifter kommer ju naturligt om certifieringsorganen gör ett bra jobb. Vi skall inte ta betalt för mer än den tid vår tillsyn tar. Oavsett så har jag svårt att se möjligheten att certifierarna ska fatta myndighetsbeslut har.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.