Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

För få marina reservat i EU

Publicerad: 2 oktober 2015, 04:32

Ny rapport visar hur långt Europa kommit då det gäller att skydda viktiga havsområden.


Europeiska miljöbyrån (EEA) har i veckan publicerat rapporten Marine Protected Areas in Europe’s Seas, vilket är den första bedömningen någonsin av hela EU:s nätverk av marina skyddade områden.

Östersjön är en av tre europeiska regioner (tillsammans med Nordatlanten och västra Medelhavet) som har över tio procent av vattnet klassat som skyddat.

Men Lasse Gustavsson, vd på organisaionen Oceana i Europa, menar att Östersjöländerna måste ta itu med de stora brister som hindrar nätverket från att vara effektivt. Det finns enligt Ocenana för få områden, och de som finns är för små och dåligt förvaltade.

– Nio av tio områden i Östersjön är mindre än den vetenskapligt rekommenderade minimistorleken som är 100 kvadratkilometer och många är bara skyddade på pappret, säger Lasse Gustavsson, i ett pressmeddelande.

När det kommer till marina reservat, en form av marina skyddade områden där fiske och andra extraktiva aktiviteter är förbjudna, är det mindre än 0,5 procent av områdena innanför EU som har ett sådant starkt skydd enligt rapporten, vilket är under det globala genomsnittet på 0,94 procent. Oceana påpekar att det i Östersjön inte finns några marina reservat.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.