Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”För många bolag omfattas av antikorruptionslag”

Publicerad: 28 oktober 2015, 12:43

Oppositionen är kritisk till att så många bolag omfattas av den kommande antikorruptionslagen.


I en gemensam motion kritiserar nu C, KD, M och FP regeringens beslut att även låta medelstora företag omfattas av den kommande antikorruptionslagen för företag som utvinner naturresurser och skog. Regeringens lagförslag följer av ett EU-direktiv och innebär att de här bolagen ska rapportera större utbetalningar till myndigheter. Enligt förslaget omfattas större företag, en kategori som finns i svenska redovisningslagen, och företag av allmänt intresse. En indelning som oppositionsledamöterna vänder sig emot.

De är kritiska till att regeringen använder den svenska definitionen av ”större företag” och inte av EU:s begrepp ”Stora företag”. Beslutet innebär att fler företag omfattas av kraven än i de länder som valt EU:s kategori.

”Eftersom en allt högre andel redovisningskrav på företag har sin grund i EU blir det problematiskt om svensk lagstiftning har en indelning av företag som skiljer sig från många andra länder på ett sätt som innebär att svenskt näringsliv totalt sett framöver får redovisningskrav som omfattar fler företag än våra konkurrentländer och krav som därmed kan anses vara svagt motiverade”, skriver motionärerna.

Medlemsländer i EU har rätt att utforma lagen såsom regeringen har gjort, men det gör att de företag som av EU klassas som ”medelstora” också omfattas av förslaget.

Ledamöterna pekar även på framtida problem som det här kan innebära. De nämner bland annat den kommande lagstiftningen om obligatoriska krav för företag att upprätta en hållbarhetsrapport. ”Huruvida kategorin ”medelstora företag” införs har betydelse. Utan den nya kategorin kommer mångdubbelt fler företag att omfattas av kravet än annars”, står det i motionen.

Regeringens förslag om utökade rapporteringskrav för utvinnande och avverkande företag behandlas just nu i civilutskottet.

Läs hela motionen här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.