Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKlimat

”För tidigt att säga att tillväxt är frikopplad från utsläpp”

Publicerad: 4 April 2016, 06:58

IEA utannonserade nyligen en frikoppling mellan globala utsläpp och ekonomisk tillväxt. Men det stämmer inte helt, skriver Markus Larsson, programchef för miljö och klimat på tankesmedjan Fores, i en analys.


Internationella energirådet, IEA, gick nyligen ut med ett pressmeddelande med en minst sagt lovande rubrik: ”Frikoppling av globala utsläpp och ekonomisk tillväxt bekräftad”. Statistiken ser visserligen lovande ut, men det är för tidigt utannonsera en absolut frikoppling av klimatpåverkan från ekonomisk tillväxt, det vill säga att utsläppen minskar samtidigt som ekonomin växer.

IEA:s preliminära resultat pekar på en utveckling där utsläppen av koldioxid inte längre ökar – för andra året i rad. Liknande trendbrott har inträffat flera gånger tidigare under IEA:s mätperiod, från 1975 till 2015, men då har utsläppsminskningarna alltid sammanfallit med globala ekonomiska svackor. Senast det inträffade var 2009 då världsekonomin hackade rejält i svallvågorna av den amerikanska bolånekrisen. De senaste åren uppvisar världsekonomin däremot, enligt IMF, uppgångar på 3,4 (2014) respektive 3,1 procent (2015).

Läser man lite mer än bara IEA:s pressrelease ser man att det inte är de totala utsläppen, men väl en betydande andel av utsläppen, som uppvisar ett trendbrott. Det handlar om de globala energirelaterade koldioxidutsläppen, eller energisektorns utsläpp inklusive förbränning av bränsle, en andel som står för majoriteten av växthusgasutsläppen – 60 procent globalt sett. Jordbruk och industriprocesser räknas dock inte in.

IEA-chefen Fatih Birol kommenterar nyheten med att: ”De nya siffrorna bekräftar fjolårets överraskande men efterlängtade nyhet: vi kan uppvisa två på varandra följande år där utsläppen av växthusgaser har frikopplats från ekonomisk tillväxt”. Men han medger samtidigt att utsläppen kan börja stiga igen, inte minst som en följd av de låga priserna på fossila bränslen. Att utsläppen minskar samtidigt som ekonomin går bra är förstås glädjande, men det gäller att förstå siffrorna för att de inte ska bli missvisande.

Måns Nilsson, forskningschef på SEI, uttalar sig om utsläppsminskningarna i DN: ”Om klimatöverenskommelsen i Paris i december ska hållas är det helt nödvändigt att världens koldioxidutsläpp inte bara planar ut utan börjar minska mycket snart, i alla fall inom fem år.”
Den som bemödar sig med att öppna excelarket som följer med IEA:s utskick ser dels att utsläppen av koldioxid har ökat mycket snabbt under en period av 40 år och dels att utsläppen faktiskt har fortsatt att öka, även de senaste två åren, om än marginellt och betydligt mindre än tillväxten i ekonomin.

För att sammanfatta: IEA:s siffror, liksom svenska utsläppsdata, pekar åt rätt håll. Även om en frikoppling av klimatpåverkande utsläpp från hela den globala ekonomin inte kan konstateras i dag är ändå IEA:s huvudbudskap positivt. Att energisektorn, som står för en så stor andel av de totala utsläppen, lyckats bryta trenden under en period av ekonomisk tillväxt och låga energipriser är glädjande i sig. Det ger dessutom hopp om kommande frikoppling för hela ekonomin. Fatih Birol igen: ”Bara några månader efter den milstolpe som överenskommelsen under COP21-mötet i Paris utgjorde är det här budskapet ytterligare en knuff framåt i kampen mot klimatförändringar.” Det finns alltså anledning att gratulera IEA och oss själva åt det senaste trendbrottet.

Markus Larsson, vikarierande programchef för miljö och klimat på tankesmedjan Fores.


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.