Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förarlösa plan ska stoppa tjuvjakt

Publicerad: 17 september 2013, 11:39

Förarlösa små flygplan har blivit naturvårdarnas nya vapen i kampen mot tjuvjägare i Afrika. Den hänsynslösa jakten på elefanter och noshörningar ser ut att slå nya dystra rekord.


Ett eldrivet förarlöst plan, med 1,2 meters vingbredd, ska inom kort skickas till reservatet Selous i södra Tanzania för att leta tjuvjägare med sin kamera.

– Vi tänker att vi ska använda den redan i höst. Nu börjar nämligen tjuvjakten gå upp där nere, när det är torrtid där. De håller på att träna för fullt därnere att manöverera planet, läsa bilder och ta fram system för hur man ska använda detta, säger Allan Carlsson, elefantexpert på WWF, som ligger bakom satsningen, till SVT.

Planet, som kostar omkring 200 000 kronor, kan vara i luften cirka 45 minuter och kan flyga flera mil på den tiden.

Tjuvjakten på elefanter och noshörningar har exploderat de senaste åren och är nu på nivåer som hotar stammarnas överlevnad. Över ofattbara 30 000 elefanter kommer enligt WWF i år att skjutas i Afrika för elfenbenets skull, elfenben som smugglas via Thailand till framför allt Kina. En bete kan vara värd uppemot en miljon kronor.

Siffrorna för noshörning är lika illa. Redan har 618 skjutits i år, och snart passeras fjolårets dystra rekord på 668. Noshörningarna jagas för hornens skull och det är nu mer värt än guld. Prisen i Asien bedöms ligga på omkring 750 000 kronor kilot, skriver SVT.

I Vietnam och Kina tros hornen helt grundlöst bota sjukdomar och lindra baksmälla. Det har också blivit en statussymbol för nyrika att blanda i drinkar till exempel.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.