Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förbjudna miljögifter funna i vanliga matförpackningar

Publicerad: 20 Januari 2016, 07:21

Foto: Coop

Resultaten förvånar forskarna.


För att ta reda på hur det ser ut i Sverige vad gäller perfluorerade ämnen i matförpackningar har Testfakta skickat in förpackningar för mikropopcorn och pommes frites till Stockholms universitet för analys. Förpackningarna kommer bland annat från OLW och McDonalds.

Resultaten som nu kommit förvånar forskarna. Ämnen hittades nämligen som är förbjudna eller på väg att förbjudas då de är konstaterat cancerogena och hormonstörande. Det handlar dock om låga halter.

– Det är märkligt att vi hittar PFOS och PFOA i förpackningarna. Kemikalier som kan ge upphov till de här ämnena ska ha fasats ut enligt tillverkarna. Och med tanke på de låga halterna har de antagligen inte stoppats i där medvetet. En trolig förklaring är att de kommer från gammalt återvunnet papper, säger forskaren Jonathan Benskin, som ansvarat för analyserna.

Även om det är problematiskt att kemikalierna hamnar i miljön menar forskarna att de inte utgör någon direkt risk för popcorn- eller pommes fritesätare. I dag finns heller inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne som matförpackningar av papp och kartong får innehålla.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.