Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förbud mot avloppsslam rivs upp

Publicerad: 28 Januari 2015, 07:59

Skogsstyrelsen tvingas backa. Sveaskog får rätt i domstol att sprida hygieniserat och pelleterat avloppsslam på skogsmark.


Ämnen i artikeln:

SkogsstyrelsenSveaskog

Mark- och miljööverdomstolen avslår alltså Skogsstyrelsens överklagan och ger inte prövningstillstånd i frågan om förbud mot spridning av hygieniserat och pelleterat avloppsslam.

Det innebär att Skogsstyrelsens förbud förblir upphävt och att Sveaskog får sprida hygieniserat och pelleterat avloppsslam på två områden i Övertorneå.

– Vi hade gärna sett att frågan prövats i en högre instans, men konstaterar att domstolen gör en annan bedömning i detta ärende. När det gäller den övergripande frågan om gödsling med slam på skogsmark kommer vi att fortsatt ha en restriktiv hållning och utreda förutsättningarna från fall till fall. Detta då den kunskap som finns i dag pekar på att det finns avsevärda miljörisker med denna gödslingsform, säger Emma Johansson, verksjurist, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen kommer nu att skriva föreläggande om försiktighetsåtgärder för de aktuella områdena i syfte att begränsa de miljöpåverkande effekterna.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

SkogsstyrelsenSveaskog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.