söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förbud mot ny sol- och vindkraft

Publicerad: 1 april 2011, 06:48

Nej, det är inte ett aprilskämt. Det hände dessutom för ett år sedan, men inte här. Möjligheten att ansluta ny sol- eller vindproducerad el till elnätet förbjöds. Reaktionerna blev måttliga och nu utreds möjligheten att fortsätta utbyggnaden av energislagen.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolenergiTeknikVindkraft

För ett år sedan stoppades möjligheten att ansluta ny sol- eller vindproducerad el till elnätet. Händelsen som ägde rum i Tjeckien motiverades med att det nationella elnätet riskerade att haverera till följd av anslutning av mer sol- och vind-el. Kraftbolaget CEZ fick då order av nätoperatören CEPS att avslå alla nya ansökningar om anslutning till elnätet.

– CEZ Distribution uppmanades av CEPS, den tjeckiska nationalnätsoperatören, att sluta ge tillstånd för anslutning av nya solcells- och vindkraftsanläggningar i nätet, sa Eva Nováková, presschef på CEZ, till Newenergyworldnetwork.com i februari 2010.

Hela det tjeckiska elnätet rapporterades vara hårt pressat och ytterligare anslutningar bedömdes kunna riskera hela nätets driftsäkerhet. Organisationen Chezh Wind Energy Association var kritiska till beslutet och hävdade att situationen inte alls var kritisk. Något förbud behövdes inte, menade organisationen.

Den kraftiga tillväxten för solkraft i landet tillskrivs de mycket höga inmatningstariffer som tillämpas i Tjeckien. 2010 var ersättningen högst i Europa med 12 koruna per kilowatt.

Ett år senare tycks ingen minnas förbudet. På CEZ är man övertygad om att det var rätt beslut som fattades. Dessutom har de långsiktiga nationella målen för sol och vindkraft redan nåtts.

– Den 28 februari 2011 nådde den installerade effekten från vindkraft i Tjeckien 2.113 MW. Den installerade effekten från solceller – 1.900 MW – har redan överträffat målen på 1.695 MW i den nationella handlingsplanen fram till 2020. Den installerade effekten av bägge energislagen nådde de tekniska begränsningarna för pålitlig och säker drift av nätet, säger Eva Nováková till Teknik360.

Tjeckien utesluter inte en fortsatt utbyggnad av sol- och vindkraft. Mellan april och augusti i år ska inverkan på nätet av den hittills installerade effekten analyseras. På CEZ räknar man med att resultatet av analysen ska publiceras i september. Därefter tar man ställning till vidareutvecklingen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev