Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förbud mot trålning gav 100 gånger mer fisk

Publicerad: 25 Maj 2010, 07:01

Den fisk man får upp på hundra timmar i Kattegatt får man upp på bara en timme i Öresund, enligt en ny EU-rapport. Det visar att förbud mot bottentrålning skulle kunna rädda Europas fiskbestånd.


Enligt rapporten är Öresund 100 gånger mer produktivt räknat i ton per areal jämfört med Kattegatt. Åldersfördelningen i fiskebestånden skiljer sig också markant. I Öresund råder en naturlig spridning av fisk i olika åldersklasser och en markant skillnad är att här finns större och äldre fiskar. Detta är viktigt eftersom fiskar, till skillnad från oss människor, blir mer produktiva ju äldre de blir.

Trålningen med motorfartyg inleddes i Kattegatt i början av 1900-talet. Under 1970-talet landades årligen 15 000 – 20 000 ton torsk där, 2009 landades 197 ton och det är sedan tio år osäkert om torsken i Kattegatt kommer överleva på sikt. Kolja, rödspätta, långa och vitling är idag så utfiskade i Kattegatt att de inte anses kommersiellt intressanta.

I Öresund däremot råder trålningsförbud sedan 1932, på grund av den täta båttrafiken. Fisket har sedan dess skett med nät.

Rapporten drar följande slutsatser:

-  Öresunds goda tillgång till fisk i olika åldrar beror på trålningsförbudet.

-  Skillnaden mellan Kattegatt och Öresund beror inte på större miljöpåverkan i Kattegatt. Öresund ligger vid det mest tättbefolkade området i Norden.

-  Nätfiske är mer selektivt, mer hållbart och mer lönsamt. Trålfiske leder till stora bifångster och att man kastar stora mängder död fisk i havet.

-  För att få tillbaka havens produktivitet finns det bara en sak som hjälper – att minska den mängd fisk som dödas. För det krävs politiska åtgärder som minskade subventioner och krav på mer selektivt fiske med skonsammare metoder.

-  Ett mer skonsamt fiske är det enda långsiktigt hållbara för att föda jordens befolkning med fisk.

Rapporten har författats av forskaren Henrik Svedäng vid det nybildade Havsmiljöinstitutet i Göteborg på uppdrag av EU-parlementets fiskeutskott, där bland andra Isabella Lövin (mp) är ledamot.

EU:s fiskepolitik ska reformeras de närmaste åren och i samband med att rapporten släpps är Isabella Lövin värd för en resa som EU-parlamentets fiskeutskott gör till Västsverige.

Rapporten kan laddas ner via länken här intill.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.