Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Förbudet av freonerna avmattade temperaturökningen

Publicerad: 12 November 2013, 13:48

Forskare har funnit svar på varför temperaturökningen stannat av de senaste 15 åren.


Orsaken till detta är förbudet av freonerna, som inte bara bryter ned ozon utan också är kraftfulla växthusgaser, skriver DN.

Freonerna, eller klorfluorkarbonerna (CFC), började fasas ut globalt när det så kallade Montrealprotokollet trädde i kraft 1989. Utan avtalet hade möjligen jordens skyddande ozonskikt blivit så skadat att ozonhålen över polartrakterna blivit extremt svårläkta. Uppenbart är att freonernas bidrag till klimatuppvärmningen har underskattats att döma av den nya studien.

Avmattningen av temperaturökningen sedan 1998 har förbryllat många och var bland annat ett hett samtalsämne inför publiceringen av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel i september i år. De nya resultaten visar att det hela snarare är en effekt av Montrealprotokollet, skriver DN.

Forskarna påpekar dock att freonminskningen inte är den enda faktorn bakom avmattningen. Även metanutsläppen från jordbruket har reducerats under samma tid, genom nya jordbruksmetoder i många länder. Tillsammans har de haft överraskande positiva effekter på klimatet.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.