Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förbudet mot engångsartiklar av plast i hamn

Publicerad: 29 mars 2019, 09:59

Plastbestick förbjuds av EU.

Foto: Hans/ Pixabay

EU-parlamentet röstade i veckan med stor majoritet igenom direktivet som förbjuder ett stort antal engångsartiklar av plast.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På onsdagen röstade EU-parlamentet slutligen igenom direktivet som förbjuder ett stort antal engångsartiklar av plast. Det handlar om produkter som tops, sugrör, tallrikar och bestick. Förbudet gäller också matbehållare tillverkade av expanderad polystyren. Parlamentet röstade igenom det slutliga förslaget som lämnats i trepartsförhandlingarna mellan EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet utan några ändringar. Direktivet röstades igenom med en stor majoritet med 560 röster för, 35 röster mot och 28 nedlagda röster.
– Vår användning av plast har ökat lavinartat. Det här förbudet ger industrin en välbehövlig knuff i ryggen att ta fram hållbarare alternativ, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Plastindustrins branschorganisation EUPC skriver i dag i en kommentar att beslutet är en besvikelse.
“Vi beklagar att EU väljer att diskriminera ett material som spelar en avgörande roll för att lösa de nuvarande utmaningarna för samhället globalt och under de kommande årtiondena. Denna omröstning kommer att ha en direkt negativ miljöpåverkan och leda till tusentals arbetsförluster över hela Europa”, säger EUPC:s högsta chef Alexandre Dangis i en kommentar.

Enligt EUPC skulle det vara bättre att EU fokuserar på att hantera unionens stora avfallsproblem. Organisationen menar också att beslutet främst syftar till att ge kortsiktig uppskattning för EU:s politiker och att det aldrig gjorts någon riktig livscykelanalys som visar beslutets alla konsekvenser.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev