Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ford och GM ber om svenska pengar

Publicerad: 1 december 2008, 06:26

Billtillverkarna söker stöd hos regeringen. Volvo och Saab behöver snyggas till inför en försäljning.


Volvo PV och Saab är i en akut brist på likviditet. För att rädda de båda svenskbaserade bilmärkena vänder nu Ford och GM sig till den svenska staten för hjälp, rapporterar Financial Times. Annars riskerar märkena att gå under.

Samtal har förts mellan å ena sidan Volvos vd Stephen Odell och Saabs vd Jan-Åke Jonsson och andra sidan näringsminister Maud Olofsson. Förhoppningen är att staten ska garantera kapital. Stödet skulle möjliggöra en försäljning av Volvo och Saab.

Att ge garantier eller lån är dock inte oproblematiskt, menar FT. De måste utformas på ett sådant sätt att de inte överskrider EU:s regler för statliga stöd och snedvrider konkurrensen i Europa.

Trion Ford, GM och Chrysler har också bett den amerikanska regeringen om stöd på totalt 25 miljarder dollar för att rädda industrin. I veckan ska kongressen lämna sitt besked. För att rädda amerikanska jobb kommer Ford och GM troligen välja att knoppa av förlustbringande Saab och Volvo. Om det blir tummen ned i senaten hotar konkurs.

I Sverige är stödet bland befolkningen stort kring att staten hjälper bilindustrin. En rundringning av fackorganisationen Sveriges ingenjörer visar att hela 68 procent vill att staten ska gå in som tillfällig ägare om inte de amerikanska ägarna kan rädda Volvos framtid.

Vid näringsdepartementet säger man till Teknik360 att diskussioner förts med Saab och Volvo under en period för att finna en lösning för den svenska bilindustrin. Men inget konkret har hittills utmynnat.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev