Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fördjupad forskningsstudie: Nästan 10 grader varmare på jorden

Publicerad: 24 maj 2016, 12:01

Efter 2100 väntar extremt stora klimatproblem om dagens utsläppstrend fortsätter.

Foto: Bild: Nasa

– Det kommer ha väldigt många allvarliga effekter utöver temperaturökningen i sig, säger Lars Bärring, forskare vid Rossby Center, SMHI.


Det nya med studien, som igår publicerades i Nature Climate Change, är enligt Lars Bärring att den blickar längre fram än vad som tidigare varit i fokus. Medan flertalet tidigare simuleringar har stannat omkring år 2100 går den här studien vidare och analyserar de simuleringar som fortsätter 2100 – 2300 om dagens höga utsläppstrender fortsätter.

Enligt modellerna stiger medeltemperaturen på jorden med mellan 6,4 och 9,5 grader, temperaturen i Arktis stiger med 14,7 till 19,5 grader och genomsnittsnederbörden kan regionalt fyrdubblas.

Vad innebär det?

– Det vågar jag knappt tänka på. Man kan utgå från att all havsis kommer smälta. Även Grönlandsisen påverkas. Det kommer indirekt ha väldigt många andra kraftiga effekter som är minst lika allvarliga som temperaturökningen i sig, såsom havsnivåstegring och värmeextremer. Jag har svårt att hitta ord för hur allvarligt det här skulle vara.

Och enligt Lars Bärring är studien värd att ta på allvar.

– Bakgrundsmaterialet har funnits under flera år, och nyckelfigurerna fanns med i IPCC:s senaste utvärdering. Det forskarna gjort är att fokusera och sammanställa materialet på ett annat sätt för att belysa vad som händer vid de mycket höga halterna av koldioxid. I så motto är det en ny studie, och den är trovärdig, säger Lars Bärring.

– På ett sätt är det bara en fördjupning av det vi redan har sett framför oss. Samtidigt är det en väldigt kraftig påminnelse om att om vi fortsätter som idag så ser man väldigt kraftiga effekter efter 2100. De skriver att modellerna ger en temperaturökning på uppemot 20 grader i Arktis.

Det som kan vara utmanande är att modellerna blir mer spekulativa när man rör sig så långt in i framtiden, men det är forskarna också tydliga med.

– Under de närmaste årtiondena fram till 2100 ger de olika modellerna väldigt snarlika resultat. Men ju längre bort vi kommer från dagens klimat, desto mindre vet vi om hur modellerna fungerar, säger Lars Bärring.

Vanligen brukar klimatforskningen använda mindre komplexa klimatmodeller, som går under namnet EMICs, för simuleringar långt fram i tiden. Denna gång har forskarna enligt Lars Bärring använt de fullständiga klimatmodellerna och jordsystemmodeller, vilket kräver betydligt mer datakraft och blivit möjligt först de senaste åren. Då har forskarna funnit att temperaturen stiger mer än de vanliga modellerna visar.

Kan man alltså lita mer på de här modellerna efter 2100?

– Ja. Men de utgår från huvudscenariot med ”business as usual”. Det finns de som kritiserar detta för att man menar att den tekniska revolutionen kommer att ändra alltihop. Till exempel är det som var ”business as usual” för bara några år sedan när det gäller solceller inte längre det, för det har skett en revolution när det gäller kostnader, säger Lars Bärring.

Men om vi inte lyckas begränsa utsläppen och forskarnas modeller slår in – kan vi då överleva på en sådan planet som de beskriver här?

– Människor som art på jorden kommer säkert överleva. Men det bekväma livet som vi lever kommer hamna i en helt annan situation, säger Lars Bärring.
Forskningen har letts av Katarzyna Tokarska vid University of Victoria, Kanada.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.