måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fordonsindustrin i kö för statliga nödlån

Publicerad: 2 januari 2009, 06:48

Underleverantörerna står i kö för att få låna pengar från statens nödpaket. Här är listan på bolagen.


En vecka före jul godkändes regeringens krispaket till fordonsindustrin av riksdagen. I paketet ingår bland annat undsättningslån på 5 miljarder kronor och bolagen har snabbt bildat kö till pengarna. Hittills har 15 företag ansökt om lån, enligt Dagens Industri. Novacast Technologies, Metallfabriken Ljunghäll och Bharat Forge Kilsta är några av företagen enligt en lista från Finansdepartementet som DI tagit del av.

Ansökningarna är sekretessbelagda med motiveringen att företagen inte vill skylta med att de har problem. Men lånen betalas ut tidigast i slutet av januari och för många av företagen kan det vara för sent. Bankerna har redan nu dragit ned eller helt dragit in krediterna till vissa företag.

– Om den här processen går för långsamt kan den visa sig vara meningslös, säger Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG, till DI.

Utöver de 5 miljarderna kan företag ansöka om statsgarantifinansierade lån på upp till 20 miljarder kronor genom Europeiska Investeringsbanken. Löftet om 20 de 20 miljarderna har dock ifrågasatts av socialdemokraterna som KU-anmält utfästelsen. Orsaken är att Europeiska Investeringsbanken totalt kan låna ut 40 miljarder kronor. Att Sverige ensamt skulle få låna hälften av pengarna anses vara osannolikt.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev