Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fords elskåpbil ute på marknaden

Publicerad: 10 december 2010, 10:38

Den här veckan levererar Ford de första exemplaren av den eldrivna skåpbilen Transit Connect.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikFordMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

För 13 månader sedan inledde Ford ett samarbete med Azure Dynamics för att utveckla utsläppsfria fordon. Och redan nu står den första bilen redo – en eldriven variant av Ford Transit Connect. I veckan kommer Ford att leverera de första exemplaren till ett antal kunder, som bland annat inkluderar Xcel Energy, New York Power Authority, Canada Post och Southern California Edison.

Den helt eldrivna skåpbilen har en räckvidd på 128 kilometer och är främst utvecklad för åkerier som har fasta och förutsägbara rutter samt en central plats för daglig laddning, skriver Ford i ett pressmeddelande.

Och visst passar elbilarna perfekt för just åkerier med kortare körningar. Vet man på förhand vilken väg man ska köra så minskar självklart risken för att bli ”strandsatt” med urladdade batterier.

Dessutom är de billiga i drift – den årliga underhållskostnaden ligger på ungefär 250 dollar vilket kan jämföras med en dieseldriven lastbil som har årliga kostnader på cirka 2 700 dollar för olja, transmissionsolja, filter och remmar, skriver Wall Street Journal.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.