Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Företag kräver minskad miljöbyråkrati

Publicerad: 3 juni 2003, 12:37

Svenskt Näringsliv tänker inte nöja sig med kortare handläggningstider för miljötillstånd. Nu drar organisationen igång ett projekt kallat Miljölagstiftning för tillväxt.


Ett av par av kraven är att byråkratin minskas och att företagens kostnader för miljöadministration sänks. Projektets mål är att regeringen senast 2004 lägger förslag som innebär att handläggningstiderna för miljötillstånd blir jämförbara med Sveriges viktigaste konkurrentländers, exempelvis Finland.

Kortare handläggningstider
Miljöbalkskommittén ser just nu över miljölagstiftningen. Nyligen fick den ett tilläggsdirektiv om att prioritera kortare handläggningstider. Senast före årsskiftet ska det finnas ett förslag om detta.

– Det är bra att ett sådant arbete pågår. Förutom andra positiva effekter kommer en förkortning av handläggningstiderna med all sannolikhet att medföra bättre miljö, säger Nicklas Skår, ansvarig för miljöjuridiska frågor på Svenskt Näringsliv.

Enligt Svenskt Näringsliv har de långa handläggningstiderna försvårat för investeringar i Sverige. Den krångliga miljöprövningsprocessen – även när det gäller mindre utbyggnader – gör att många moderniseringar uteblir.

– Det innebär i praktiken att miljön blir lidande av den lagstiftning som är till för att förbättra den, säger Nicklas Skår.

Svenskt Näringslivs pressmeddelande

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.