Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Företag måste ha ett bredare syfte än att tjäna pengar”

Publicerad: 18 januari 2019, 10:48

Foto: Flickr/Shinya Suzuki

Företagens syfte behöver vara mer än att tjäna pengar och vad som sägs i en marknadsföringskampanj. Det skriver vd:n för världens största kapitalförvaltare, Blackrock, i sitt årliga brev till globala storbolag. Tidigare i veckan fick emellertid Blackrock ett brev med kritik om att det är mer snack än verkstad kring kraven på bolagens klimatarbete.


Företag måste ha ett bredare syfte än att tjäna pengar till sina aktieägare. Syfte handlar om att ena ledningen, anställda och samhällen. Det driver etiska beteenden och skapar en kontrollfunktion för åtgärder som går emot det bästa intresset för företagets intressenter. Det skriver Larry Fink, grundare och vd på den gigantiska kapitalförvaltaren Blackrock, i sitt årliga brev till vd:ar på globala storbolag.

Larry Fink, vd för Blackrock. Foto: Wikimedia

”Syfte är inte enbart en förklarande text eller marknadsföringskampanj. Det är företagets fundamentala syfte att finnas till, vad det gör varje dag för att skapa värda för sina intressenter”, står det i brevet.

Blackrock är genom sina indexfonder världens största kapitalförvaltare. Förra veckan rapporterade Dagens industri att Blackrock är på väg att bli Stockholmsbörsens största ägare. Redan i år kan Investor petas från tronen av den amerikanska investeraren som förvaltar ett kapital på över sex biljoner dollar.

Brevet från Larry Fink innehåller flera skrivelser om att företag behöver tjäna ett bredare samhällssyfte. Men klimatförändringen nämns inte en enda gång i brevet. Däremot skriver Larry Fink att företag ofta behöver ta svåra beslut för att nå mer långsiktiga strategiska mål.

Tidigare i veckan skickades ett brev till Larry Fink, i vilket Blackrock kritiseras för att de inte gör tillräckligt för att ställa krav på bolagens arbete med att bromsa klimatförändringen.
”Blackrock röstar konsekvent mot klimatrelaterade förslag från aktieägare och har en sämre historik än många globala kapitalförvaltare på det här området. Blackrock fortsätter också att rösta för att behålla styrelseledamöter i många bolag som misslyckas med att adressera klimatrisker”, står det i brevet som bland annat har signerats av Shareaction, Clientearth och Trillium Asset Management.

Blackrock hävdar att ägardialog kring klimatrelaterade risker är ett prioriterat område. Pågående dialoger med ledningsgrupper sägs ofta vara en anledning till att de inte röstar för vissa klimatförslag från aktieägare. Men brevets undertecknare är kritiska till bristen på transparens om utfallet i dessa dialoger, vilket flera av Blackrocks konkurrenter är betydligt bättre på.

I Larry Finks brev framgår att Blackrocks prioriteringar för ägardialoger under det kommande året kommer handla bolagsstyrning och företagets mångfalt i styrelsen. Vidare nämner han att kompensation av ska stimulera långsiktiga beslut kring miljörelaterade risker och möjligheter.

Larry Fink skriver att dialogerna med bolagen inte fokuserar på den dagliga verksamheten utan snarare syftar till en ökad förståelse kring strategin för att nå långsiktig tillväxt.
”För att ägardialoger ska vara produktiva kan de inte enbart ske vid årsstämmor, när diskussionen handlar om ja eller nej till förslag från aktieägare. Det bästa utfallet kommer genom en robust dialog som sker under hela året”, skriver Larry Fink.

Huruvida transparensen kring dessa aktiviteter kommer öka återstår att se.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.