Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Företag som klimatkompenserar straffskattas”

Publicerad: 31 Oktober 2014, 10:48

Att näringslivet engagerar sig i klimatfrågan är en förutsättning om vi ska nå klimatmålen. Men en ny dom gör att de företag som klimatkompenserar straffskattas. Det menar bland andra vd:n för Saltå Kvarn som nu vill att lagstiftingen ändras.


Ämnen i artikeln:

ZeromissionKlimatkompensationU&we

I en debattartikel i Dagens Samhälle argumenterar sju debattörer för att förändra lagstiftningen gällande beskattning av företag vid klimatkompensation.

Artikelförfattarna vänder sig mot en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen där domstolen gör bedömningen att klimatkompensation inte bör vara avdragsgill, utan betraktas som en gåva utan koppling till verksamheten.

Artikelförfattarna skriver att domstolens sätt att se på företagens klimatkompensation är förlegat och obegripligt. Man hänvisar bland annat till en färsk Novus-undersökning som visar att drygt sex av tio konsumenter föredrar att köpa av företag som tar sitt klimatansvar. Detta bevisar, enligt artikelförfattarna, att  klimatkompensation är något som i allra högsta grad är kopplat till ett företags verksamhet, eftersom det ses som produktkvalitet och mervärde för konsumenterna.

Debattörerna skriver vidare att klimatkompensationen sker genom certifierade, registrerade system där företagen kartlägger sin egen klimatbelastning och betalar för en exakt klimatnytta, exempelvis genom trädplantering. Processen bidrar till att driva på det interna arbetet med att minska verksamhetens klimatpåverkan på flera sätt. Klimatkompensation finns även specificerat i miljöstandarden ISO 14021 och är därmed en väl etablerad del på vilket sätt verksamheter inför ständiga förbättringar.

Eftersom klimatkompensation är ett kostnadseffektivt sätt att minska klimatpåverkan menar artikelförfattarna att det bör jämställas med andra frivilliga, kontrollerade sätt för företag att ta ansvar, exempelvis hållbarhetsmärkningar som Krav, Bra Miljöval, Svanen, EU Ecolabel och Fairtrade.

Avslutningsvis skriver artikelförfattarna att man är övertygad om att den nya regeringen gärna ser mer positiva drivkrafter i näringslivets klimatarbete. Men för att frågan om skatter vid klimatkompensation inte ska falla mellan stolarna uppmanar man nu regeringen att arbeta för att skapa en modernare och mer ändamålsenlig lagstiftning.

Debattartikeln är signerad av Johan Ununger, vd Saltå Kvarn, Peter Dannqvist, hållbarhetschef Arvid Nordquist, Fredrik Lindblom,  hållbarhetschef Fritidsresor,  Kent Andersson, skattechef Söderberg & Partners, Birgit Flening, hållbarhetsexpert och tidigare auktoriserad revisor, Mårten Lind, vd ZeroMission, Ellinor Eke, vd U&We.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.