tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företagen bör införa policy mot barnporr

Publicerad: 27 mars 2003, 07:15

Den ideella föreningen Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn, har tagit fram förlag på etiska riktlinjer som ska motverka att anställda på företag besöker webbplatser med barnporr och utnyttjar barn sexuellt i utomlands. De menar att alldeles för få företag har en sådan policy i dag.


– Vi är övertygade om att försöker man tysta ner en sådan här händelse, om det händer, så tror vi att den negativa publiciteten blir oändligt mycket större än om man kan ställa sig upp och säga att ""vi har ändå försökt förebygga en sådan här händelse"", sa Helena Karlén som är generalsekreterare för Ecpat, till Ekot, Sveriges Radio, i morse.

Under torsdagen kommer Ecpat att tillsammans med Svenska Näringsliv hålla ett seminarium om hur företagen kan göra för att förebygga att anställda utnyttjar barn sexuellt. Det är för få företag i alla branscher, med undantag av resebranschen, som har denna typ av uppförandekoder.

Men även om Svenskt Näringsliv tycker att detta är ett problem som berör alla typer av arbetsplatser kommer de inte att gå ut med en rekommendation att företagen ska upprätta några riktlinjer – de anser att de ska bygga på frivillighet. Men de konstaterar samtidigt att det kan bli svårt för företaget om en anställd ertappas med att utnyttja barn och en sådan policy inte uppförts.

– Även om det är kopplat till en enskild person och inte företaget så kommer det ändå att spilla över. Företaget behöver åtminstone ha en känsla för hur ett sådant här problem ska hanteras, säger Göran Norén på Svenskt Näringsliv.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev