Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företagen missar hållbarhetskrav på pensionsförvaltningen

Publicerad: 1 oktober 2019, 10:09

Staffan Hansén, vd på SPP, vill se tuffare hållbarhetskrav på leverantörer av tjänstepensionslösningar.

Foto: Erik Lindvall/ Guringo

Efterfrågan på hållbara tjänstepensioner är stor. Samtidigt missar de flesta företag att ställa hållbarhetskrav på sina leverantörer av tjänstepensioner. Det konstateras i en ny undersökning som pensionsförvaltaren SPP gjort.


Tjänstepensioner är näst efter löner den största personalkostnaden för många företag och SPP:s vd Staffan Hansén tycker att det är märkligt att så få företag har strategier för att ställa hållbarhetskrav på sina tjänstepensionsleveranörer.
– Tjänstepensionsleverantörer är en leverantör som vilken som helst. Många svenska företag är jättebra på att applicera hållbarhetskrav på sina underleverantörer. Men av någon anledning faller tjänstepensionerna bort här, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Staffan Hansén tror att bristen på krav mot tjänstepensionsleverantörer beror på att pengar ofta uppfattas som något ansiktslöst och att det är svårt att förhålla sig till vad pengar kan användas till. Samtidigt konstaterar han att potentialen för att använda tjänstepensionerna för hållbar påverkan är enorm.
– Svenska företag betalar in cirka 500 miljoner kronor om dagen i tjänstepensionsinsättningar för sina anställda. Ungefär hälften av allt investerat kapital i världen är pensionspengar. Pengar har den ultimata kraften att påverka. Här borde företagen ställa mycket bättre krav som säkerställer att de här pengarna investeras på ett hållbart sätt.

När företag börjar ställa krav på tjänstepensionsleverantörer tycker SPP att det är viktigt att företagen i ett första steg säkerställer att leverantören mäter klimatavtrycken från sina investeringar, och att de arbetar för att få ner avtrycken. SPP tycker också att företag bör rikta in sig på leverantörer som arbetar brett för att påverka hela kapitalet i en hållbar riktning och inte bara erbjuder nischade hållbarhetsfonder i ett snävt urval av den totala fondförvaltningen.

SPP:s rapport visar att en majoritet av de anställda vill att deras pensionspengar investeras i hållbara alternativ. Det här kravet är också något som växer externt från till exempel kunder. Staffan Hansén säger att en strategi för hållbara pensionsinsättningar är något som företagen kan och borde presentera i sina hållbarhetsredovisningar.
– Det skulle defintivit kunna höja ett bolags hållbarhetsprofilering och förbättra exempelvis employee branding.

Diskussionen om huruvida hållbara investeringar är lika säkra eller lönsamma som andra investeringar tycks Staffan Hansén anse vara överspelad. På lång sikt menar han att det inte råder någon tvekan om att hållbara bolag kommer att ge betydligt högre avkastning för sina sparare.
– Vi är i varje fall övertygade om att de företag som ser framtidens utmaningar och har en långsiktigt hållbar affärsstrategi kommer att vara betydligt lönsammare än de företag som tuffar på som tidigare och utvinner kol och palmolja, använder barnarbetskraft och bryter mot mänskliga rättigheter och på det stora hela arbetar på fel sida om strecket.

Även om logiken är ganska enkel kan det enligt Staffan Hansén ändå också vara tveksamhet om att så kallade hållbara investeringar ger lika hög, eller högre, avkastning som hindrar företag från att ställa krav på sina tjänstepensionsleverantörer.
– Den här typen av tveksamheter kan säkert finnas kvar. Samtidigt finns fortfarande frågan om kortsiktighet och långsiktighet kvar. Kortsiktiga beslut behöver inte alltid vara det bästa utifrån ett långsiktigt perspektiv. Men alla investerare som tänker långsiktigt vill nog investera i de bolag som ser de globala utmaningarna och anpassar sina affärsmodeller efter det. Pensionspengar, alltså hälften av alla pengar på världens börser, är per definition långsiktiga pengar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.