Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Företagens miljöarbete värderas i pengar med ny metod

Publicerad: 8 Maj 2006, 07:16

En studie av 65 europeiska företag visar att det går att mäta företagens miljöarbete i reda pengar redan idag. ABB och Volvo är de två företag med svensk koppling som ligger bäst till i rankingen som toppas av Airbus och Novonordisk.


Undersökningen ”Sustainable Value” visar vilka företag som skapar mest värde i förhållande till sin miljöpåverkan. Resultatet kan utläsas i exakta siffror.

I stället för att bara mäta hur företagen förvaltar sina ekonomiska resurser har bland annat koldioxidutsläpp, avfallsmängder och vattenförbrukning vägts in i studien som ingår i Advance-projektet som finansieras av EU.

– Traditionella studier fokuserar oftast på miljökostnaderna av till exempel att släppa ut ett ton koldioxid. Sustainable Value mäter vilket värde företaget genererar genom utsläppet. Det jämförs sedan med resurseffektiviteten för 15 EU-länder, säger Martin Persson, analytiker på svenska GES Investment Services som är en av de sex institutioner som genomfört pilotstudien.

Metoden bakom Sustainable Value bygger på alternativkostnadstänkandet och omfattar både ekonomiska och miljöresurser. För att skapa värde måste företaget använda sina resurser mer effektivt än andra företag. Sustainable Value jämför därför företagets resursanvändning med en benchmark för EU-genomsnittet. Om ett företag skapar mindre värde per ton koldioxidutsläpp jämfört med EU:s genomsnitt innebär det att företaget får ett negativt värde. Samma logik används på sex andra miljöfaktorer.

Sammantaget har 29 av de 65 undersöka företagen lyckats skapa ett positivt hållbarhetsvärde för åren 2001-2003.

Åtta svenska företag finns med: ABB, Atlas Copco, Electrolux, Holmen, SCA, Scania, SKF och Volvo.

ABB och Volvo finns bland de bolag som under 2003 skapade störst sammanlagda värde för de sju miljöparametrarna, 4,9 miljarder euro respektive 3,4 miljarder euro. Allra störst var DaimlerChryslers värde, nära 30 miljarder euro.

Branschanalyser visar att SCA och Holmen har de bästa resultaten för skogsindustrin.

Inom bilindustrin förvaltar Volvo sina miljöresurser 4,5 gånger bättre än Fiat, men 1,4 gånger sämre än BMW. Scania kommer strax efter Volvo liksom övriga konkurrenter.

www.advance-project.org
www.ges-invest.com

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.