Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företaget som mäter koldioxidutsläpp med IR-sensorer

Publicerad: 1 mars 2012, 15:53

Picarros nya drive by-teknik mäter koldioxid med hjälp av IR-sensorer.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechKoldioxid

Det är svårt att mäta koldioxidutsläpp, speciellt i stora skalor. När det presenteras siffror över hur mycket en stad eller ett land släpper ut så rör det sig oftast om en beräkning eller uppskattning och inte en faktisk mätning. Men Picarros nya teknik gör reella tal tillgängliga, skriver Treehugger.

Precis som Googles ”street view” så bygger Picarros teknik på att man kör runt platsen man är intresserad av, men istället för kameror så är fordonen utrustade med IR-sensorer. Gasmolekyler, som till exempel koldioxid, har unika absorptionsspektrum vars våglängder kan mätas i realtid för att skapa ”hypervisuella” tredimensionella kartor av utsläppen.

För att demonstrera tekniken genomförde Picarro ett projekt i samband med januari månads World Economic Forum i Schweiz. Nästa steg blir att använda tekniken i större städer. Målet är att förse forskare och politiker med korrekta siffror över koldioxidutsläppen.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechKoldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.