Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Företagsledare: Toppdirektörers bonusar ger regeringen valsegern

Publicerad: 11 Maj 2006, 05:00

Regeringen kan räkna med valseger i höst och det beror, enligt företagsledaren Bert-Inge Hogsved, på dels höga direktörsbonusar i näringslivet, dels konjunkturen. – De borgerliga partierna borde göra en tydlig markering mot bonusarna, särskilt de som vill framstå som det nya arbetarpartiet, säger Bert-Inge Hogsved med en direkt uppmaning till moderatledaren Fredrik Reinfeldt.


Det är inte första gången som it-företaget Hogias grundare och ägare kritiserar bonusar och andra utsvävningar i en del börsföretag, men nu tror han alltså att det direkt betydelse för valutgången.
Vad får dig att tro detta?
– Jag träffar väldigt många människor i olika sammanhang. Min bild är att få frågor idag diskuteras så mycket man och man emellan som de direktörsbonusarna, säger Bert-Inge Hogsved.

Kan du nämna några exempel på utsvävningar som riskerar att skrämma iväg väljare?
– Det är framför allt de märkliga konstruktioner som kan ge stora pengar på grund av omständigheter som personerna inte rår över. En del får stora pengar även när de inte lyckas väl i sitt uppdrag. Andra får det trots att det är tidigare chefer som lagt grunden för de förändringar som ger resultat. Det är hyckleriet i konstruktionerna som stöter folk.

Hur tycker du att vd:ar och andra toppledare i näringslivet ska belönas?
– Huvudsakligen genom en fast lön. Den får gärna vara hög under den tid man har jobbet. Jag tror att människor skulle acceptera om man i ett stort företag har höga löner för höga chefer – och står för det. Det är konstruktionerna med "5 miljoner i fast lön och 5 miljoner i bonus" och kanske dessutom optioner och orimliga pensionsförmåner, som stöter.

Blir inte dina kollegor i näringslivet sura när du "hänger ut" dem för girighet?
– Visst finns det säkert de som blir det, men vi är många företagare som blir sura på dem för att de skapar en bild av näringslivet som är så skadlig. Hur ska en "vanlig" människa kunna ställa upp förbättringar av företagandets villkor när man ser "hur det går till i näringslivet"?

Borde inte de borgerliga partiledarna ta bladet från munnen och också kritisera girigheten?
– Jo, jag tror att de borgerliga skulle ha stor nytta av att göra en tydlig markering – särskilt de som vill framstå som "ett nytt arbetarparti". Man borde hjälpa till att arbeta för att alla skall inse att det finns två helt olika näringsliv. Jag och många med mig ägnar oss åt företagande. Toppdirektörerna lever i en helt annan värld.

Hur tycker du att inställningen till höga arvoden, bonusar och liknande har förändrats den senaste tiden?
– Många har resignerat i själva bonusfrågan. "Jag kan ju ändå inte göra något åt det." Men när man får möjlighet att göra sin röst hörd så gör man det. Och jag tror att ett sådant tillfälle kommer att vara valet i höst.

Vilken betydelse har det att statligt styrda bolag också har visat sig ha mycket generösa vd-avtal, exempelvis Systembolaget?
– Det bidrar till irritationen och resignationen – men det är ändå bonusarna i de privatägda företagen som stöter folk mest.

Hur belönar du själv vd:arna i dina bolag?
– Genom dels en fast lön, dels ett rörligt inslag baserat på resultatutveckling eller andra faktorer. Det rörliga inslaget kan i bästa fall ge upp till storleksordningen 100 000 kronor per år.

Hur tror du valet går i september?
– Jag tror att regeringen kommer att sitta kvar. Jag tror att två frågor av "bonuskaraktär" kommer att påverka utgången. Då lägger jag i begreppet "bonus" in en nyans av "kanske lite oförtjänt utdelning". Den ena är direktörsbonusarna.
– Den andra är att regeringen har fått sin egen bonus genom att valet råkar äga rum just nu. Konjunkturen i alla de stora industriländerna är på väg uppåt. Tyskland och Japan har satt fart igen, och Kina och Indien driver på. Det påverkar naturligtvis situationen positivt här hemma. Man kan säga att den sittande regeringen har fått en egen bonus värd många, många miljoner på grund av en utveckling som den inte påverkat i nämnvärd utsträckning.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.