måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företagsledarnas uppmaning till EU-kommissionen: Bioenergi kan ersätta fossila bränslen

Publicerad: 9 maj 2022, 09:45

Enheter för biogasproduktion vid hamnen i Hamburg, Tyskland. Foto: Martin Meissner

EU-kommissionen vill stoppa importen av rysk olja vid årsskiftet. När EU ska fasa ut användningen av fossila bränslen från Ryssland måste bioenergin spela en centrall roll, enligt 500 företagsledare från 26 medlemsländer som riktar uppmaningen i ett brev till kommissionen.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEuBioenergiBiogasOlja

JF


För närvarande pågår intensiva förhandlingar om EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Kommissionen har föreslagit ett totaltstopp för import av rysk olja vid årsskiftet.

När det nu utformas strategier för att bli kvitt beroendet av ryska olje- och gasleveranser måste bioenergi spela en central roll, både i form av fasta biobränslen och biodrivmedel, anser 500 företagsledare från 26 EU-medlemsländer. Uppmaningen riktar de i ett brev till kommissionen. 

Bland annat har Gustav Melin, vd för Svenska Biogasföreningen, Svebio, undertecknat brevet. 

”Nu finns möjlighet att både reducera flödet av pengar till den ryska krigsmaskinen och samtidigt ta stora kliv på klimatområdet”, säger han i en kommentar. 

Enligt Svebio är Sverige det land som har flest undertecknare med representanter från över 100 företag.

”I brevet framhålls att bioenergi kan ersätta fossila bränslen i alla samhällssektorer, i uppvärmning, elproduktion, industri, transporter och areella näringar. Den bioenergi som används i EU är till 95 procent producerad inom EU”, sammanfattar Svebio innehållet i brevet i ett pressmeddelande.

Läs företagsledarnas brev till EU-kommissionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev