Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företagsledningarna sätts i skolbänk

Publicerad: 2 februari 2009, 07:43

För få svenska företag jobbar med ”lean management” och ”lean production”. Det ska det bli ändring på.


Svenska företagsledningar behöver utbildning. Det tycker staten som satsar 6 miljoner kronor på fem utbildningar som ska ges på Innovatum Teknikpark i Trollhättan mellan 2009 och 2010.

Utbildningarna handlar om lean management och lean production, etablerade metoder som anammats av alldeles för få svenska företag, menar man på Innovatum. Företagsledningarna verkar dessutom leva med uppfattningen att lean production är något som bara ska införas i produktionen på ett företag. I själva verket krävs även lean management för att uppnå lean production, hävdar Innovatum.

– Det finns svenska företag som arbetar efter de här principerna, men de är alldeles för få. På det här området har vi hamnat på efterkälken i jämförelse med många andra industriländer, säger Lennart Sandberg, programansvarig på Nutek i en kommentar.

20 företag kommer att kunna få utbildning och Innovatum nämner särskilt att underleverantörer till fordonsindustrin är välkomna att söka. Utbildningarna pågår under 8-10 månader med sex utbildningsblock á två dagar. Dessutom får företagsledningarna hemläxor.

Satsningen på sex miljoner kronor gör inte att utbildningarna är gratis.

– Tack vare statens satsning behöver de deltagande företagen bara betala häften av marknadspriset för den här exklusiva utbildningen, säger Tore Helmersson, vd på Innovatum, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.